Vi renoverat det rum som förmodligen är vårt hus äldsta rum. Här finns mycket gamla dörrar med bockgångjärn, ett locktak med väldigt breda brädor och rejäla handsmidda spikar i och en stor spiskåpa där öppen härd fanns före järnspisens inträde.
Där finns även väldigt hög dubbelfasad bröstpanel som tidigare ägare målade i en blank grön väggfärg under 90 talet och under den gröna kulören finns endast en kulör, en väldigt ljusblå sådan. Den känns inte rätt tillsammans med de ovanstående detaljerna jag beskrev och jag tycker det skär sig. Rummet som tidigare varit kök (och förmodligen allt annat också) fungerar inte idag som kök utan är mer en mellanpassage till andra rum. Vi har nu enats om att göra det lite mysigare med bokhyllor där våra älskade böcker ska rymmas och våra gamla musikinstrument ska få ett eget rum. Ett vackert rum där man slår sig ner med favoritboken framför brasan, samtalar eller spelar lite på kontrabasen helt enkelt.
Jag skulle nog helst vilja ta bort den höga bröstpanelen och ersätta den med en fönsterbrädehög ny liggande panel, är det helt galet? Hur gammal kan denna en gång ljusblåa höga bröstpanel vara?
Vad ska vi göra med den?
Svar:
Panelen är svår att tidsbestämma utan att undersöka närmare, den skulle mycket väl kunna vara modern. Framför allt om det är så få färglager. Om ni gärna vill veta kan ni titta efter oregelbundenheter, typ av spikar och verktygspår efter till exempel hyvlar. Om ni försiktigt bänder loss i ett hörn kan ni se mer. Om den visar sig vara ålderdomlig kan den absolut ha ett antikvariskt värde även om den inte är från ursprungstiden. Då kan ni välja att bygga in den i en platsbyggd bokhylla och måla i en mer passande kulör så finns den kvar till kommande generationer. Annars kan ni ju demontera och välja en annan typ av panel som passar med er övriga inredning.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.