fbpx

Bila upp oisolerad betongplatta?

Vi har ett hus från början på 1900-talet där hela huset ej nyttjas som bostad men en del har använts mer som ladugård, det finns bl.a. ett gammat hönshus och vi har vår vedbod där. Huset är troligtvis iaf delvist timrat men inte säker på att hela huset är det. I ett rum i den delen som idag inte utgör en del av bostaden vill vi, om det är möjligt, göra om till badrum på sikt. Bostadsdelen av huset har torpargrund men i ladugårdsdelen har det gjutits en oisolerad betongplatta och det är även det som delvist finns i rummet vi skulle vilja göra om. Där det inte finns platta är det öppet till mark. Vi är fundersamma på om man törs bila upp resten av betongplattan eller om detta riskerar att påverka konstruktionen på något sätt? Utifrån ser det ut att finnas lite grundmur även på denna del av huset men är osäker på hur djupt den går.
Om man bilar upp plattan vad är en lämplig lösning på golv istället? Gräva ur, isolera och gjuta ny platta eller är annan grund lämpligare för detta hus? Pga markradon skulle vi behöva lägga duk eller ventilera bort det.

 

Svar:

Det ni beskriver låter inte helt lätt att ge ett konkret svar på. Det är inte komplicerat (men jobbigt) att bila bort en betongplatta och gräva ut grunden. Men frågan om hur det påverkar, grundläggning, väggar, anslutning till andra byggnadsdelar och resten av huset kan inte besvaras utan undersökning på plats. Vid osäkerhet bör en erfaren hantverkare eller konstruktör med erfarenhet av äldre hus anlitas som antingen kan utföra jobbet eller ge vägledning till hur ni själva skall gå till väga. Länsombuden har bra kontaktnät i sina respektive regioner och kan hjälpa er vidare.

keyboard_arrow_up