Besiktning inför första husköpet – från 1928

Nu är jag i startgroparna för mitt ev. första husköp. Huset är en f.d. lantbruksfastighet från 1928 där enbart boningshuset finns kvar. Jag har kontaktat markägaren och han finner ett intresse att sälja det till mig. Huset är i stort sett orört sedan 30-talet med undantag för taket som byttes för 20-30 år sedan. Värmesystemet som finns är av original med vedspis i kök och kakelugnar i andra rum. Krypgrund av huggen granit med delvis källare, plankhus med originalfönster, inget vatten eller avlopp och elen behöver uppdateras. Ingen har bott i huset sedan 70-talet.

Innan köp vill jag gärna få fastigheten besiktad av en besiktningsman med stor kunskap kring äldre hus och en inblick i byggnadsvård. Finns det någon rekommendation från er sida? Fastigheten ligger i norra delarna av Västra Götalands län.

Finns det något annat som jag bör tänka på? Om jag väl köper huset så planeras det att renoveras till ett året-runt boende med balans mellan byggnadsvård och moderna bekvämligheter. Badrum och kök kommer sättas in och ev. ett vattenburet värmesystem.

Hjälp denna stackars nybörjare inför sitt första husköp.

Svar:

Tag kontakt med dina länsombud och be om tips på en erfaren byggnadsvårdare som kan gå igenom huset på plats. De timmarna är väl värda pengar och ger grunden för en långsiktig åtgärds- och underhållsplan. Ett bra tips är också att inte ha för bråttom och läsa på innan du sätter sågen i väggen, till exempel Energiboken och artiklar i vår sökbara artikelbank och besvarade frågor i vårt frågeforum. Det finns också mycket litteratur som till exempel boken Så renoveras torp och gårdar eller Gysinges bokserie Byggnadsvård i praktiken som finns i vår webbshop.