fbpx

Behövs rostfri klippspik?

Frågeställare: Fritidssnickare
Jag tänkte använda klippspik för synlig spikning i mitt 1800-talshus. Jag är rädd att spikarna ska rosta så jag får rostgenomslag genom färgen. Behöver jag använda galvad klippspik? Den galvade jag hittat ser väldigt grov ut, jämfört med ogalvad eller de gamla spikar jag hittat i huset.

Svar:
Galvad spik började användas efter andra världskriget vilket innebär att de gamla ogalvaniserade spikarna i alla hus som är äldre än så ändå har en bra livslängd. Rost kan uppträda på spikskallarna vilket inte stör om huset är målat med en röd slamfärg. Om man målar med linoljefärg i annan kulör ger oljan ett visst rostskydd som kan förbättras om man duttar på de islagna spikskallarna med bly- eller järnmönja före målningen.

De tjockare, galvade spikarna gör säkert sitt jobb och spikskallen är ju inte så mycket större vilket innebär att utseendet inte påverkas så mycket. Tänk bara på att spika så att den jämntjocka sidan av spiken är parallell med årsringarna så att panelbrädan inte spricker. Du kan läsa mer om spikar i vår artikelbank.