Mycket trämask

Frågeställare: Västkustare
Hej! Jag planerar att bygga om mitt sommarhus byggt i slutet av 1800-talet, men hittar massor med problem när jag börjar titta “bakom kulisserna”. På bottenvåningen hittar jag “maskhål” efter vad jag tror är strimmig trägnagare överallt: stommen av liggande plank, golvbjälkar och syll, golvbrädor. I några rum är det nya golvbrädor sedan 60-talet, men även de är angripna på undersidan. Värst är det i de rum som har mullbänksgrund (där har dessutom legat masonite och tät matta ovanpå sedan början av 60-talet). Ett rum med källare under har klarat sig bättre. Golvbjälkarna och väggarna känns helt friska för övrigt, utom på ett ställe där undersidan är murken. Huset är ouppvärmt hela vintern. Hur gör man? Måste allt angripet trä tas bort försvinner hela huset. Det känns inte bra att inreda tex nytt kök utan att åtgärda problemen.

Svar:
Orsaken till insektsangreppen är av din beskrivning att döma masoniten och mattan som har spärat in fukt och skapat ett trivsamt klimat för gnagarna. Det är en vanlig skadeorsak i mullbänkskonstruktioner som annars är mycket hållbara. Åtgärderna beror på hur omfattande skadorna är och det kan bara avgöras genom besiktning på plats. Ofta ingår skadedjursförsäkring i hemförsäkringen, kolla med försäkringsbolaget. Om konstruktionen har försvagats och bärigheten äventyras så måste skadade delar bytas. Men om angreppen avstannar efter att du har skapat ett bättre klimat utan fuktspärrande skikt och eventuell sanering så kan mindre angrepp få finnas kvar.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

mars 2020
april 2020
maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!