fbpx

Behöver jag vara orolig för asbest?

Hej! Vi har en vedspis som vi inte vet hur gammal den är eller vilken renovering och omvårdnad den kan ha fått genom åren. Den har som någon slags isolering instucken utanpå i springor där den glidit isär. Den är inte alls tät märkte vi när vi försökt elda i den och vi behöver göra vid den för att kunna bruka. Men vad kan detta vara för slags isolering? Bör jag vara orolig för asbest? Den är gulaktig med olika andra färgskiftningar och korta fibrer, också lite ”glittrande”. Den grå-aktiga kanske enbart är damm. Läste på nätet och har testat att elda på det för att se om det brinner, då asbest inte ska göra det, men det blir bara mörkare i färg. Känns ju dumt att sätt isolering som inte tål eld och värme i en vedspis..Och finns ju flera brandsäkra material.. Men jag har ingen aning så jag frågar er!

Det blåser och drar från den ut i rummet när det blåser storm eller kraftiga vindar ute, och är det asbest så är jag rädd det ska damma in.

Svar:

Spisen ser ut att vara från 1930-talet och man har drevat glipor med bland annat någon form av mineralisk ull. Det kan vara asbest och bör i såna fall avlägsnas. Lämna in till någon som renoverar spisar och kaminer, dina länsombud vet vem man kan vända sig till i ditt län. Läs mer om järnspisar i artikeln Järnspisen – allt annat än lysande. Järnspisar är ganska otäta i jämförelse med till exempel kakelugnar och om det blåser och spisen inte är igång kan man stänga skorstensspjället.

keyboard_arrow_up