fbpx

Behandla massivt obehandlat ekgolv

Vi ska lägga in ett massivt obehandlat ekgolv i vårt kök (angränsande rum som köket är en del av består av massiv ekstavsparkett (lackat) av äldre typ). Vi är inte intresserade av nya behandlingsmetoder, såsom lack. Vi funderar därför på att skura köksgolvet (massiv obehandlad ek) med linoljesåpa för att inte låsa oss vid en golvbehandlingsmetod för framtiden. (Den lackade ekstavsparketten i angränsande rum ska slipas när vi får tid och då behandlas med samma metod som köksgolvet.) Vad är er erfarenhet av att skura ett ekgolv med linoljesåpa? Det talas ju mycket om hårdvaxolja i olika forum, men jag känner mig tveksam då det också är en relativt ny metod.

Svar:

Traditionellt användes linoljelack, dvs fernissa. Fernissa skiljer sig mot vanlig linolja då den innehåller hartser vilket gör den hård och stark.
Jag ställer mig försiktigt tveksam till att såpskura (i bemärkelsen på med massa vatten och skura) ekparkett, skura trägolv förknippar jag mer med plankgolv, där planken alla ligger åt samma håll och ordentligt sammansatta i varandra. Parkett är inte riktigt uppbyggt på samma sätt, jag är orolig att för mycket vatten skulle göra att det finns en risk att de dels kan börja röra sig, och också kupa sig i kontakt med vatten. Man kan absolut fukta dem med såpad trasa men gå på med en massa vatten skulle jag själv undvika.
Vill man göra en kompromiss med att inte låsa sig för framtida behandlingar så skulle man kunna olja golvet med en kokt linolja som man värmer upp och stryker ut / gnuggar ut med trasa. Det blir ingen hård lack men det utgör samtidigt ett gott skydd för fläckar. Dessutom blir det väldigt vackert, så hade jag själv gjort, såpade golv tar år att bygga upp ett starkt skydd och just i ett kök är det ju extra hög risk för fläckar.
Hårdvaxolja är inget jag rekommenderar, det innehåller mycket lösningsmedel och plast och slits dessutom väldigt fult.
Frågan är besvarad av Anton Björklund på Tidevarv arkitektur och byggnadsvård AB
keyboard_arrow_up