Vi bor i en välbevarad funkislägenhet från -48 med nästan alla originaldetaljer kvar från byggåret, så som snedskåp, dörrar, fönster, parkett etc. Tyvärr har de gamla strömbrytarna och eluttagen byts ut, och vi vill ny byta tillbaka till några som passar byggåret. Vi är alltså på jakt efter strömbrytare (infällda) och eluttag (både utanpåliggande och infrästa då det är blandat i lägenheten).
– Material. Ska vi ha bakelit eller duroplast? Har förstått att duroplast ibland kallas för vit bakelit vilket också gör mig förvirrad. Skulle ni kunna länka till det jag ska ha?
– Färg. Svart eller vitt?
– Modell. Vippströmbrytare? Inte vred?
– Utanpåliggande eller infällt. När vi drar ny el, tex. eluttag, är utanpåliggande eller infällt vanligast för byggåret?
Svar:
Elinstallationer är en av de saker som är svåra – för att säga inte omöjliga – att återställa till ett autentiskt utseende. Dels har moderna säkerhetskrav gjort att installationer, vägguttag och strömställare fått ett annat utseende och blivit större och dels så har vi idag krav på många fler uttag, kontakter och brytare i våra hem. Men med hjälp av en intresserad elektriker kan man få både en säker och karaktärsmässigt anpassad installation.
Bakelit och Duroplast är besläktade, det är båda härdplast, men den svarta (eller bruna) Bakeliten kom först, redan i början av 1900-talet medan Duroplast kom i mitten av 1900-talet. Porslin förekom tidigt men var dyrare att tillverka än plast. Bakelit och många plaster bryts ned och blir med tiden sköra och även porslin är som bekant skört. Därför har man testat många olika material under elektrifieringens historia och ett tips för fördjupning är Nilssons El- & teknikmuseum, nilssonsmuseum.se.
I lägenheter från den här tiden var det vanligt att det i varje rum fanns en strömställare vid dörren och ett vägguttag vid rummets fönster. Svart utförande är ålderdomligare, 1948 är det troligare att de varit vita. Eldragningarna var förlagda i dolda plåtrör och donen var infällda. Om det fanns ström i området när huset byggdes var det i regel dolda kabeldragningar men när man senare kompletterat med nya dragningar blev det ofta synliga kuloledningar. Det går förstås att hitta äldre rör eller fräsa in kablar i väggarna men ibland är diskreta, utanpåliggande dragningar att föredra från antikvarisk synpunkt. Vita kablar kan målas in i väggfärg och även tapetseras över. Strömbrytare med vred levde kvar i sekundära utrymmen men vippströmbrytare var nog mer regel i bostadsytor.