Att njuta och lära

Att åka på byggnadsvårdsläger är att njuta och lära, och allt däremellan! Njuta av en aktiv semester där man gör något vettigt – restaurerara och räddar en kulturhistoriskt intressant byggnad.

Njuta av att få möta och arbeta med engagerade människor som alla är intresserade av gamla hus. Möten mellan olika människor är viktigt. Människor i olika åldrar (vi har haft deltagare mellan 15 och 80 år), med olika kunskaper och bakgrunder, från yrkeshantverkare till amatörer, från arkitekter till sådana som drömmer om att någon gång skaffa ett hus. Tänk så många härliga och kunniga människor jag mött på olika läger – en del har blivit vänner för livet, och många lägerdeltagare har berättat detsamma för mig!

De flesta svaren i utvärderingarna efter lägren är mycket positiva, t. ex. »ett oförglömligt minne«, »det bästa jag gjort i mitt liv«, »det här borde alla som gillar gamla hus göra«.

Byggnadsvårdsläger ger möjligheter att lära sig hur äldre hus är byggda, deras hantverk och material. På dagarna arbetar man i mindre grupper under erfarna yrkesmäns ledning och får prova på olika hantverk: timra, snickra gjuta, putsa, reparera tak av olika material, renovera kakelugnar, tillverka och måla med traditionella färger, renovera fönster, smida, göra byggnadsarkeologiska undersökningar – ja, det mesta kan man få prova på.
Många frågor dyker upp, både om praktiska problem och om olika restaureringsideologier, som ger upphov till diskussioner, där många kunskaper och infallsvinklar prövas. Så lärorikt och uppfriskande! Vilken skillnad mot vardagen, där man får gå och fundera själv, eller luta sig mot någon auktoritet i en skrift.

Vi sprider lägren över landet för att man ska kunna lära sig de olika byggnadstraditionerna, men också för att få lära känna olika kulturmiljöer. På kvällarna är det föreläsningar eller utflykter till sevärdheter i trakten – här får verkligen ordet kulturturism en innebörd – där lägerarrangörerna brukar bjuda på en allsidig blandning av den lokala kulturen. Utflykter till kyrkor, körning med häst och vagn, slottsbesök, pigmenttillverkning, inventering av fornlämningar, badorter, forsränning – utbudet är stort och varierat!
Ibland träffar jag människor som säger att de gärna vill åka på läger, men inte har tid just då, kanske på grund av familj och hus som måste skötas och rustas. Men har man hus ska man åka så fort man har taket tätt, annars missar man mycket!

Titta i vår folder om byggnadsvårdslägren, som följer med det här numret av Byggnadskultur, och välj vad som passar. Lagård, kungsgård, kvarn, disponentbostad, militärsjukhus – det finns många olika typer av byggnader ifrån Skåne i söder till Västerbotten i norr, med en mängd olika hantverk. Gör slag i saken och åk du med, och om du själv inte kan, så tipsa någon du känner!

Calle von Essen

Medlem av Byggnadsvårdsföreningens styrelse och har ansvar för byggnadsvårdslägren.

1/1999