Italien 2022

INSTÄLLD

Höstresa till sydligaste Italien

Den 16-22 oktober 2022

Begränsat antal platser

Följ med till den italienska ”klacken”, Apulien, när höstfärgerna kommer till södra Italien. Vår ciceron är konsthistorikern, kulturrådet och italienkännaren Hans Lepp som tillbringat många somrar i Apulien. Med utgångspunkt i Lecce känt för sina barockkyrkor, gör vi utflykter längs kusten och besöker bl.a. Otranto med tvåtusenårig historia som hamnstad vid Adriatiska havets inlopp och ser Gallipoli, en välbevarad muromgärdad medeltida stad på en ö i Joniska havet.

De sista dagarna bor vi i hamnstaden Bari, Apuliens största stad. Härifrån gör vi utflykter till Alberobello med dess speciella, runda trullihus, Matera, känd för sina grotthus, uthuggna ur den mjuka tuffstenen, hamnstaden Trani med sin stora normandiska katedral och besöker Castel del Monte, den märkliga åttkantiga borgen från kejsar Fredrik II:s (Fredrico Secondo) tid på 1200-talet. En av dagarna besöker vi svenska Barbro Guaccero på hennes vackra lantgård där vi bjuds på vin och tilltugg. Vi reser i makligt tempo med gott om tid för både umgänge och egen tid.

Hans Lepp. Foto: Mejtresor 2021

Hans Lepp

Hans är kulturråd, konsthistoriker och diplomat utbildad i Sverige och Italien. Han har under åren som kulturråd vid Svenska institutet varit initiativtagare till flera större kultursamarbeten mellan Sverige och Italien. Hans är även president i Svenska Pro Venezia. Hans Lepp har även varit svensk kulturattaché i Estland. År 2018 ledda han Svenska Byggnadsvårdsföreningens höstresa till Ösels medeltida kyrkor.

Bokning

  • Deltagarantalet är begränsat och anmälan är bindande.
  • Resan är reserverad för medlemmar i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Reser ni som par krävs familjemedlemskap.

Kostnad: Medlemspris 23 950 SEK i delat dubbelrum.

Tillägg: enkelrum 4 675 SEK.

I priset ingår: Lufthansa Arlanda – Bari t & r, tre nätter på fyrstjärniga Grand Hotel i Lecce och tre nätter på trestjärniga Hotel Boston i Bari, tre middagar med vin, två luncher med vin, hembesök hos Barbro Guaccero med vin och tilltugg, välkomstdrink, samtliga lokala transporter och inträden, Hans Lepp som ciceron under hela resan.

 


Anmäl dig här


 

Piazza Del Duomo i Lecce. Foto: Giuseppe Milo CC BY-SA 3.0

Söndag, 16 oktober

Avresa från Stockholm kl. 11:50 med Lufthansa, byte i Milano München och ankomst i Bari kl. 17:30 .

Busstransfer till Lecce (drygt 2 ½ timmes bussresa inklusive ett stopp). På bussen berättar Hans Lepp om Apuliens historia. Incheckning på centrala Grand Hotel. Drink och efterföljande middag.

Chiesa di Santa Croce tog nästan 200 år att färdigställa! Foto: Tango7174 CC BY-SA 4.0

Måndag, 17 oktober

Efter frukost guidar Hans oss i Lecce berömt för sina barockbyggnader. Under vår vandring visar Hans oss de palats som uppfördes under 1500-talets slut och guidar oss också i Chiesa di Santa Croce, en kyrka som påbörjades under högmedeltiden men inte färdigställdes förrän 1646. Den korsformade kyrkan är känd för sin rika fasadutsmyckning med djurfigurer, växtornament, knubbiga änglar och grotesker.

Vi ser även den gamla romerska amfiteatern. Staden har en rik historia – under 1700-talet hade den en blomstringstid både ekonomiskt och kulturellt då den drog till sig köpmän, konstnärer, författare och vetenskapsmän. I dag är Lecce en modern universitetsstad som utvecklats starkt ekonomiskt under de senaste 30 åren och uppvisar en stadskärna fylld med butiker och restauranger. Middag på egen hand.

Otranto, med sitt strategiska läge vid inloppet till Adriatiska havet söker sina rötter i den gamla grekiska handelsstaden Hydrus. Foto: Freddyballo CC BY-SA 3.0

Tisdag, 18 oktober

Efter frukost tar vi oss med buss till hamnstaden Otranto. Staden med sitt strategiska läge vid inloppet till Adriatiska havet söker sina rötter i den gamla grekiska handelsstaden Hydrus. I den vackra katedralen, Santa Maria Annunziata, invigd 1088, ser vi hur bysantinska och romanska stilar blandats. Vi beundrar katedralens berömda mosaikgolv med scener ur gamla testamentet, och de bysantinska freskerna. Vi ser även den gamla bysantinska Peterskyrkan från 800-talet med sina vackra freskmålningar. Efter förmiddagskaffe i Otranto fortsätter vi längs kusten till Santa Maria di Leuca, belägen på den yttersta spetsen på den italienska ”stövelns klack”. Här möts Adriatiska havet och Joniska havet.

Capo Santa Maria di Leuca Faro, ligger 102 meter över havet! Foto: Isiwal CC BY-SA 4.0

Här ser vi ett av Medelhavets viktigaste riktmärken, den berömda fyren belägen med sin ljuskälla 102 meter över havet, Fyrplatsen högt uppe på en klippa hyste tidigare ett romerskt Minervatempel och fungerade även som befästning som flera gånger stod emot anfall av algeriska pirater. Staden blev under början av 1900-talet en omtyckt semesterort för regionens elit som här uppförde en rad vackra jugendvillor som vi också passerar.

Efter gemensam lunch når vi ”Joniens pärla”, Gallipoli. Staden, vars namn betyder ”vacker stad”, ligger på en liten ö som förbinds med fastlandet genom en bro från 1500-talet. Vi vandrar runt i denna muromgärdade stad och kan på nära håll bese den bysantinska 1200-talsbefästningen. Staden – som inte ska förväxlas med det turkiska Gallipoli – uppfördes av grekerna och utsattes för upprepade plundringar av bl.a. vandaler och goter innan den återuppbyggdes under bysantinsk överhöghet. I början av 1900-talet var Gallipoli Italiens viktigaste marknads- och utskeppningshamn för olivolja. Oljan som pressades här lagrades i enorma cisterner som grävts ut i bergtuffen bakom den gamla stadskärnan. Som mest räknade man till 2 000 cisterner.

På eftermiddagen återvänder vi till Lecce där vi har middag på egen hand.

De berömda trullihusen. Dessa runda byggnader med toppiga, mössliknande tak började uppföras under medeltiden. Foto: Mejtresor 2021

Onsdag, 19 oktober

Efter frukost lämnar vi hotellet och Lecce och tar oss till Bari via Brindisi och Alberobello. Brindisi räknar sin historia till tiden före Kristus. Den erövrades av romarna som lät uppföra tempel, akvedukter, bad och en amfiteater – och anlade en stenlagd väg ända till Rom! Det mesta förstördes vid en jordbävning 1496. Staden har historiskt varit en viktig exporthamn, numera för vin och livsmedel från södra Italien. Hit kom många albanska flyktingar under 1990-talet, varav åtskilliga fortfarande bor kvar. Vi vandrar sedan genom den gamla stadskärnan som upplevde en storhetstid under de normandiska kungarna på Sicilien, vilka behärskade staden under medeltiden. Härifrån utgick även det 6:e korståget år 1228.

Efter förmiddagskaffe i Brindisi fortsätter vi sedan till Alberobello, staden som blivit berömd för de mycket speciella trullihusen. Dessa runda byggnader med toppiga, mössliknande tak började uppföras under medeltiden. En vanlig förklaring är att nya skattepålagor gjorde det mycket kostsamt att äga hus. Bönderna lät därför uppföra dessa enkla byggnader av kalksten och utan cement eller murbruk som de själva raserade när skattefogdarna kom för inspektion. Ännu på 1970-talet gick det att för en billig penning införskaffa ett sådant trullihus. Idag är de betydligt dyrare, eftertraktade bland såväl italienare som utlänningar. Alberobello är registrerat på Unescos lista över världsarv. Här intar vi vår lunch och guidas i staden. Framåt kvällen anländer vi till Bari, Apuliens största stad. Här inkvarteras vi på centrala trestjärniga Hotel Boston. Gemensam Middag.

Grottorna i Matera tros ha varit bebodda redan under paleolitisk tid för 20.000-30.000 år sedan. Foto: Mejtresor 2021

Torsdag, 20 oktober

Efter frukost tar vi oss med buss till grottstaden Matera, känd för sina unika grottor inhuggna in den mjuka tuffstenen. Grottorna tros ha varit bebodda redan under paleolitisk tid för 20.000-30.000 år sedan och fungerade som bostäder ända fram till 1950-talet, då italienska staten lät förflytta invånarna till mer utvecklade samhällen. Hit kom under 2:a världskriget den italienska författaren, konstnären och politikern Carlo Levi. Han berättar om staden i boken ”Kristus stannade i Eboli” (1945), vilken senare också blev film.

I den märkliga staden som tidigt hade en kristen befolkning besöker vi någon av de gamla grottkyrkorna. På eftermiddagen tar vi oss till svenska Barbro Guaccero, Apulienbo sedan många år. På hennes vackra lantgård Il Castelletto berättar hon om livet på gården och bjuder hon på vin och tilltugg.

Återresa till Bari.

Middag på egen hand.

Under fredagen intar vi lunch i den vackra hamnstaden Trani. Foto: Mejtresor 2021

Fredag, 21 oktober

Efter frukost guidar Hans oss i Bari. Staden var under antiken känd under namnet Barium. Den skall ha grundats av illyrer och var under romersk tid en betydande handelsmetropol. Kyrkan San Nicolà uppfördes på 1100-talet sedan Sankt Nikolaus reliker överförts från Myra hit. Domkyrkan uppfördes på 1000-talet men ombyggdes på 1100-talet. Bari tillhörde olika riken under medeltiden men kom från 1557 att tillhöra kungariket Neapel. I många byggnader är ett österländskt inflytande.

Vi tar oss sedan ner till havet för ett besök i den vackra hamnstaden Trani där vi intar vår lunch på egen hand och ser den enorma normandiska katedralen.

Castel del Monte uppfördes på 1200-talet av den tysk-romerske kejsaren Fredrik II. Foto: Mejtresor 2021

Med buss tar vi oss sedan till Castel del Monte som uppfördes på 1200-talet av den tysk-romerske kejsaren Fredrik II (Fredrico Secondo). Det är en märklig åttkantig byggnad med åtta torn, byggt uppe på en kulle. Dess funktion är något oklar, enligt vissa teorier byggdes det som jaktslott åt Fredrik II, men lär inte ha utnyttjats som sådant. Vissa tror att slottet symboliserar jorden och himmelen, andra hävdar att det var avsett som befästning. En kort tid användes det som fängelse. Det har hävdats att kejsaren inspirerades till byggnaden efter att ha sett klippdomen i Jerusalem i samband med 6:e korståget. Utsmyckningar och ornamentik i marmor i byggnadens inre försvann under 1800-talet, delvis som plundring, delvis för att återanvändas på annat håll. År 1996 utsågs Castel del Monte till världsarv med motiveringen ”ett unikt mästerverk av medeltida militärarkitektur”.

Resten av dagen på egen hand i Bari.

På kvällen avslutar vi vårt Italienbesök med en trivsam gemensam middag.

Lördag, 22 oktober

Frukost och utcheckning kl. 08:00 – 09:45

Avresa med buss kl. 10:15 från hotellet.

Avgång från Bari med Lufthansa kl. 12:50 ankomst Stockholm/Arlanda kl. 17:40 efter byte i München.


Anmäl dig här

Bli medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen här.