fbpx

45 mm tilläggsisolering utan luftspalt under fasad?

Frågeställare: Kristina
Hej, Vi bor i ett hus från 1927 och har två frågor. 1. Vi måste tyvärr byta vår gamla panel som har suttit bakom eternitplattor och funderar på om det är klokt att tilläggsisolerar när vi ändå byter panel? Vi vill inte förstöra utseendet på huset men tycker att det kan funka om väggen blir 45mm tjockare och om vi flyttar ut fönstren. Nuvarande vägguppbyggnad är: Tretex, råspont, liggande plankstomme ca. 3tum, vindpapp, stående panel 2x27mm, eternitplattor. Ny vägg: Tretex, råspont, liggande plankstomme ca. 3tum, 45mm spikläkt och linisolering, vindpapp, stående panel 2x27mm utan luftspalt, linoljefärg 2. Måste man vara orolig att stabiliteten på väggen blir sämre om man tar bort de stående bottenbrädorna som sitter på den liggande plankstommen (ser iallafall ut som om det är liggande plankstomme med stående plank runt fönster och dörr). Tack för hjälpen på förhand och Med vänliga hälsningar Kristina Hirt

Svar:
Man brukar säga att en tilläggsisolering av fasaden är svår att räkna hem i energibesparing men om ni ändå måste byta panelen så kan det vara ett gyllene tillfälle. 45 milimeter är en kompromiss mellan optimal energibesparing och bevarat utseende men kan funkera om man lägger ned möda på detaljerna.

Frågan är lite oklar angående frågan om plankstommens stabilitet men en erfaren snickare kan hitta en hållbar lösning vid till exempel öppning för fönsterdörrar eller liknande.