fbpx

Vänhem och Vänkretsen 2023

VÄSTERGÖTLAND 20-25 augusti
På Nääs slotts- och slöjdseminarieområde finns byggnadsvårdscentret Slöjd & Byggnadsvård som är en del av den regionala förvaltningen för kulturutveckling. Vi på Slöjd & Byggnadsvård ser återigen möjligheten att, tillsammans med fastighetsägaren Nääs Slott/August Abrahamsons Stifelse”, arrangera ett byggnadsvårdsläger ”hemma hos oss” och denna gång med fokus på byggnaderna Vänhem och Vänkretsen.

Under 2023 fick våra deltagare utföra följande:

Murverkslaning och omfogning på Vänhem

Vi blandar hudrauliskt kalkbruk, murar en pelare samt fogar om en gammal tegelsockel. Handledare är muraren Thomas Andreason.

Färgtrappa, blandning och målning med linoljefärg

Det bjuds på flera olika moment med linoljefärg. Vi undersöker Vänkretsens tidigare färgsättningar genom att ta fram en färgtrappa med byggnadsantikvarien Lisa Molander. Byggnadsvårdaren Chico Hovedskov Crafoord hjälper oss att blanda egen linoljefärg (grund-, slipstrykning- och färdigfärg). Vi målar bland annat fönster med linoljefärg under handledning av målaren Christer Karlsson.

Fönsterrenovering

Vi renoverar fönster och provar på momenten att ta bort kitt, glasa ur, ta bort färg, sätta tillbaka glasen och kitta. I mån av tid och behov kan ev. trälagningar bli aktuella. Handledare är fönsterhantverkaren och snickaren Henrik Hällerdal.

Tak och snickarglädje på Vänkretsen

Byggnaden Vänkretsen har under årens lopp förändrats kraftigt och har bland annat fått ett större taköverhäng. Nu ska byggnaden restaureras och vi kommer att bygga ett helt nytt taköverhäng samt tillverka nya takstolstassar och vindbrädor lika de ursprungliga. Viss rivning ingår i momentet. Handledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg som arbetar både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård för Slöjd & Byggnadsvård.

Samt ta del av spännande och intressanta föreläsningar och utflykter.

keyboard_arrow_up