fbpx

(Genomfört) Pallars 2 – 13 augusti 2021


Världsarvsgården Pallars ligger vackert belägen i byn Långhed

HÄLSINGLAND
Välkommen till världsarvsgården Pallars, en av sju hälsingegårdar som Unesco utsåg till världsarv år 2012. Gården ligger i Ovanåkers kommun i västra Hälsingland, i byn Långhed. I samma by finns kommunens andra världsarvsgård, Jon-Lars, som tillsammans med många andra stora hälsingegårdar utgör ett storslaget kulturlandskap.

Det världsunika med hälsingegårdarna är timringskonsten, den autentiska miljön och inte minst det fantastiska väggmåleriet. På Pallars finns allt detta! Gården, som varit i samma familjs ägo sedan 1600-talet, har en mangårdsbyggnad från mitten av 1800-talet omgiven av äldre flygelbyggnader och många uthus. Under sommarens läger får du både teoretisk och praktisk handledning i följande moment:

  • Barkning, bilning och klyvning
  • Huggning av rännknutar och knutar till ny syllram
  • Fönsterunderhåll med traditionell kittning och målning med linoljefärg
  • Schablonmålning av rullgardiner
Klicka här för lägerbroschyr


Interiör från Pallars

KOMMUNIKATION
Om du väljer att åka med bil är GPS-koordinaterna 6807593N 555873E. För resa med tåg åker du till Bollnäs och därefter buss 100 till Alfta, kontakta lägerledare för hämtning.

MAT
Lunchen och de flesta middagar serveras i Långheds bygdegård enligt FHM:s rekommendationer.

LOGI
Lägerdeltagarna bor i tvåbäddsrum på två olika Bed & Breakfast, Långhedgården ca 800 m från Pallars och Hälsingegården Hisved på ca 2 km avstånd. Cyklar kommer att lånas ut. Sänglinne och frukostmat ingår. Badmöjligheter finns på cykelavstånd.

UTRUSTNING ATT TA MED
Arbetsskor med spiktrampskydd, handskar, skyddsglasögon, hammare och tumstock. Kläder för alla väder! Nästan allt arbete kommer att ske utomhus.

HAR DU FRÅGOR OM LÄGREN?
Kontakta:
Mimmi Göllas
070 277 70 01
mimmi@migobyggnadsvard.se

Lena Landström
070 370 36 19
lena.landstrom@lansstyrelsen.se


Välkommen till Pallars i sommar!

Meny