fbpx

Val av material till trossbotten och innerväggar

Frågeställare: Maria
Hej Vi renoverar ett gammalt timmerhus och är i skrivande stund redo att lägga ny trossbotten och regla upp nya innerväggar på timmerstomen. Vi har då stött på följande två dilemman som vi hoppas ni kan hjälpa oss med.

Vi väljer att isolera invändigt för att inte röra huset utvändiga karaktär. Isoleringen sker med cellulosaisolering och skall vara helt diffusionsöppen. Väggens uppbyggnad blir nu som följer sett utifrån och in: Panel-Vindpapp-Timmer-Isolering- ? och här kommer vårt dilemma. Vår snickare säger att vi skall täcka väggen med OSB och sedan gips. Vi ser helst att vi bara kan klä väggen direkt med en skiva. Vilken skiva är lämpligast att använda för väggarna? Alla träfiberskivor verkar ha för och nackdelar. Vad vi vill eftersträva är det skall röra sig så lite som möjligt, ha en jämn uta och att vi skall kunna måla och tapetsera på dessa. Huset blir enkom en fritidsbostad så kommer inte ha några stora mängder värme på under vintern.

Nästa problem är trossbotten: och frågan är snarlik här, vilket skivmaterial är bäst lämpat som trossbottenskiva i en torpargrund som även den skall vara helt diffusionsöppen?

Vänerply har en trossbottenskiva som är Baselitbehandlad, men mögelbehandling och plywood är inte lämpligt vad vi förstått. Många förodrar asfaboard eller cementfiberskivor, men dessa har väl sämre fukttransportmöjligheter?

Även här skulle vi vilja ha hjälp med ett råd i rätt riktning, vilket skivmaterial lämpar sig bäst till en torpargrund?

Svar:
Väggkonstruktionen du beskriver skulle passa utmärkt med invändig lerklining. Billigt, hållbart och miljövänligt. Som medlem i föreningen kan ni kontakta ert länsombud och få tips på bra hantverkare eller handledare.
I ett fritidshus som kanske kommer att stå ouppvärmt är annars massivt trä som tex spontad panel att föredra.
Beträffande grunden behöver man veta mer – hur var den tidigare konstruktionen och hur fungerade den? Hur är markförhållanden? Jag tycker ni skall kontakta en erfaren och oberoende konsult som har jobbat med liknande konstruktioner tidigare. Att köpa ett par timmar av honom/henne kan vara väl värda pengar. Även här kan ert länsombud hjälpa er med bra namn.

keyboard_arrow_up