fbpx

Ursprunglig planlösning

Frågeställare: Ofrivillig husägare
vi har blivit ägare av ett hus från sekelskiftet som flyttats och nu bara till hälften timrats upp. Vi måste slutföra bygget och undrar varför planlösningen på övre våningen ser ut som den gör. I ungefär halva övervåningen, i det större rummet, finns två smala “förråd” som täcker båda långsidorna. De små fönstren hamnar också där inne. “förråden” är ca en meter breda och det verkar bara ha varit en mycket liten dörr eller öppning dit in. Det innebär att det stora rummet förlorar ljusinsläpp från långsidorna. Varför byggde de så och vad användes de smala utrymmena till – förråd?

Svar:
De smala utrymmena längs med långsidorna i ert hus kallas ibland kattvind eller garderob. Precis som ni redan anat användes de som förråd. En anledning att man byggde på det här viset, vilket var väldigt vanligt förr, kan ha varit att takhöjden var väldigt låg vid husets långsida. Genom att dela av huset på längden fick man mellan kattvindarna rum med full takhöjd.