fbpx

Uppbyggnad av grund och bjälklag under hall i 20-tals villa?

Frågeställare: Samuel i Bergslagen
Vi bor i ett hus ifrån 1920talet. Hallgolvet behöver göras om då förra ägarna inte tog bort de murkna och svampangripna golvbjälkarna innan de lade ny isolering, golvspån, golvgips, golvvärme och klinkers. Huset står på berg och under hallen är det endast ca 30-40cm ner till berget som ligger i dager. Hallen är ca 5kvm och är det sista golv vi ska byta. Vi har dränerat om och funderar på att sätta in sorbtionsavfuktare i grunden när hallgolvet är färdigt. Vi vill ha tegelgolv i hallen och gärna golvvärme. Vi har inte vattenburet värmesystem. Vi är osäkra på hur vi ska gå till väga vad gäller uppbyggnaden av golvet. Vi funderar på att gjuta en platta eftersom berget ligger så nära men är det lämpligt då resten av huset har krypgrund? Vad behöver vi i så fall tänka på? Eller finns det bättre sätt att bygga upp ett golv som ligger nära berg? / Sofie och Samuel

Svar:
Det finns olika lösningar som kan fungera i ert fall och de är beroende på hur fuktigt det är under hallen. En avfuktare är bara en åtgärd mot symptomet, jag tycker ni skall hitta en lösning som botar orsaken. Dessutom drar avfuktaren ström, kräver service och kommer förr eller senare att gå sönder eller behöva bytas ut. En sund konstruktion skall fungera utan teknologi.

Eventuell fukt i grunden kommer antingen från dålig takavvattning, kondensfukt eller markfukt som tränger in. Om ni väljer krypgrund bör ni isolera mot den kalla marken för att höja temperaturen sommartid så att kondensutfällningen minskas. Om ni vill fylla grunden bör det ske med ett isolerande och dränerande material som även kan fungera som bärlager för tegelgolvet, tex skumglas. i Energiboken kan ni läsa om alla förekommande isoleringsmaterial där även miljöaspekter tas upp.

keyboard_arrow_up