fbpx

Träkvalitet till väggar och golv

Frågeställare: Therese
Hej, Vi vill sätta pärlspont och lägga massivt trägolv i vårt kök och har några frågor. Har hittat ett sågverk som levererar det golv vi tror vi vill ha, men hur kan vi veta att det är bra kvalitet? Är kvistmängd t ex bara en smaksak och en prisfråga eller påverkar det också hållbarhet? Golvet, som är ett skurgolvvi gran, är förhållandevis billigt i jämförelse med flera andra leverantörer, så vi undrar vad haken är. Har dock hittat sågverket i samband med att jag läst en artikel om golvläggning på er sida, så det borde ju vara bra. Tänkte sedan lägga samma golv i en punschveranda. Passar det med skurgolv i en veranda? Samma leverantör säljer pärlspont av gran. Har bara stött på pärlspont av fur, så jag undrar om för- och nackdelar? Ska måla med linolja. Leverantören sa att vissa låter bli att schellacka gran, eftersom kvistarna sällan slår igenom. Han nämnde dock att vissa upplevt att färgen kunnat spricka i mitten av kvisten. Era erfarenheter och rekommendationer? Slutligen, vi har funnit pärlspont pä en vägg i vårt hus från 1904. Den är 9,5 bred allt som allt. Kan den vara från 1904? Sågverket har den bredden, så det skulle passa oss bra att sätta både på väggar och tak i både kök och veranda. Tack på förhand Therese

Svar:
Traditionellt förekommer både gran och furugolv och de finns med olika kvalitet. Be om referenser och fråga om de är nöjda med golven (tillverkaren själv kommer ju alltid att hävda den egna produktens förträfflighet.) Kvistfria golv är svåra att få tag på och lite kvistar ger golvet liv. Mycket kvist kan ge ett oroligt intryck men med åren och såpskurning blir intrycket jämnare.

Punschverandornas glansperiod var i slutet av 1800-talet och då var skurgolv vanliga.

Liksom golv finns pärlspont i både gran och fur och tillverkades i olika bredder. Förr angavs måtten i tum vilket kan bli mindre skillnader i panelens bredd. Till exempel motsvaras 95 millimeter närmast av 3 3/4 tum vilket är 95,25 mm. Men karaktären kommer oavsett att kännas tidstypisk om tjockleken är ungefär densamma.

Beträffande shellack så rekommenderas det invändigt på furupanel. Granens kvistar är mindre benägna att blöda igenom.

keyboard_arrow_up