’Rätt’ fönstergångjärn?

Frågeställare: Therese
Hej, Vi har beställt nya fönster till vår punschveranda. Det blir vissa kompromisser, eftersom vi har behov av att vinterbona rummet. En kompromiss är kopplade fönster där innerglasen är energiglas utan spröjs. Glas i ytterbågen är munblåst. När vi nu hämtade fönstren så såg jag att de satt gångjärn med kullriga avslut istället för konformade. Jag blev inte alls glad då huset är från 1904! Men, har tänkt vidare på hur man skulle kunna argumentera för denna typ av gångjärn. Punschverandor hade ju ändå inte tvåglas-fönster, så kanske detta blir ett stilbrott som visar att vi inte försöker kopiera tillfullo, utan valt vårt eget. Det ser nämligen ganska nätt ut, tycker jag. De är målade, ganska små och smälter fint in. Det blir många gångjärn och de komiska kan kanske bli lite pråliga i sådan mängd? Nå, jag står inför att byta ut och måla om väldigt många gångjärn. Är beredd att göra det, men vill hörs hur ni proffs tänker först. Vi tänker byta moderna fönster på resten av huset senare. Det blir flaggfönster och där kommer jag välja konformade gångjärn och munblåst glas. Kan kontrasten konformat och kullrigt bli vettig eller bara ful och fel? Tack på förhand

Svar:
Vad är rätt och vad är fel? Det är en fråga som det finns många svar på i byggnadsvårds- och stilfrågor. I ert fall är det sannolikt ganska få som kommer att notera skillnaden på gångjärnen och du har ju själv en bra argumentation om någon intresserad skulle fråga.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler