Traditionell färgsättning fönster i Sjuhärad?

Hej! Jag och min sambo är sedan i vintras ägare till och bosatta i en gammal avstyckad bondgård som vi tror uppfördes under sent eller halvsent 1800-tal, i Svenljunga. Huset är idag falurött med vita knutar, vilket vi såklart inte har några planer att förändra (även om vi har ett gammalt foto – hyfsat tidigt 1900-tal? – på huset med röda knutar).

Däremot klurar jag lite på om vi kanske skulle måla bågarna i en varm, gul ton när vi ändå renoverar dem i sommar. Tycker att det kan ge liv till fasaden på ett angenämt sätt. Även fortsatt då med vita karmar i så fall. Det som jag dock också har gått och funderat på i relation till det här är hur pass vanlig den typen av färgsättning har varit i den här delen av landet? I Bohuslän, där jag kommer från, känns den som ganska vanligt förekommande, men här är jag mer osäker?

Vill också förhålla mig på ett vettigt sätt till aspekter som husets ålder (som ju är något oklar) och vad som var norm inom det samhällsskikt som huset uppfördes för.

Vill vara tydlig med att jag inte har planer på att göra någonting av tanken på gula bågar om det är byggnadshistoriskt olämpligt och har heller inte kommit fram till om jag vill eller inte vill göra det rent estetiskt – men funderar på saken och vill undersöka förutsättningarna. Hoppas att ni har bra input!

Svar:

När det gäller den tidsperiod som du tror ditt hus är uppfört mitten- slutet på 1800-talet, så har nog modet att färgsätta byggnader spridit sig runt i landet så att man kanske inte kan prata om någon typisk färgsättning för Sjuhärad. Möjligtvis att vissa delar av landet är lite trögare på att anamma nymodigheter. De faluröda timmerhus som jag stött på från den tiden i Sjuhärad är ofta målade precis som ditt hus, med vita knutar, vita fönsterbågar och karmar. Tror dock att de från början varit målade i en bruten vit, grön eller ockragul kulör. Ofta är dörrarna målade i en ockragul eller grön kulör och jag tror att fönstren också var det från början. Försök att hitta något vindsfönster eller liknande originalfönster  och skrapa försiktigt så får du kanske svaret. Men med ockragula fönsterbågar, kanske en bruten vit kulör på karm samt inte minst knutarna faluröda, så kommer det att kännas rätt.

Frågan är besvarad av Karin Lundberg, Antikvarie på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen