Tjärat trägolv?

Fråga:
Jag har rivit ut plastmattan i köket i mitt torp från 1888. Renoverades runt 1960. Under mattan fanns ett trägolv som verkar vara tjärat. Mörkt och lite klibbigt. Vad ska jag göra med det? Slipa ned eller måla? I så fall med vilken sorts färg? Eller går det att rengöra? Vissa golvplankor är skarvade, nyare och obehandlade. Tacksam för svar.

Svar:
Golvet har antagligen tagit färg av tjärpapp som lades som underlag till linoleummattor. Det blir nog att prova sig fram lite grann vad som fungerar just i det här fallet. Prova att lösa upp med T-sprit eller balsamterpentin, i värsta fall till och med thinner. Ett kladdigt och illaluktande jobb, tyvärr, använd mask. Det kanske kan gå att slipa men det finns risk att det blir gegga av att slipa på tjäran. Återigen, ni får prova. Helst bör man ju undvika att slipa golvet med golvslip, det tar ganska mycket av tjockleken på brädorna och lämnar en slät trist yta. Slipa i första hand med liten excenterslip, 125-150 mm. Därefter skulle jag rekommendera linoljefärg, men även här måste man prova sig fram. Det finns en risk att tjäran kan slå igenom.

Ledsen att jag inte kan ge mer precisa anvisningar men det är svårt när det inte är riktigt säkert vad det är för material och hur det beter sig vid olika behandlingar.