Tilläggsisolering i gamla hus

Frågeställare: Martin
Hej, vi har precis flyttat in i ett gammalt hus i Värmland. Från början var det ett timrat torp på torpargrund som har blivit ut- och tillbyggt vid flera tillfällen. Vi är lite osäkra på byggåret, det står 1929 hos lantmäteriet men vi vet att det funnits hus på platsen i hundratals år så det kan nog vara äldre än så. Huset är från början byggt med självdrag och enda uppvärmningen är direktverkande ved (en vedspis och två kaminer) samt elgolvvärme i två nybyggda delar. Vi använder vedspisen till matlagning då det inte finns elspis. De tidigare ägarna har tilläggsisolerat en hel del i både golv, väggar och innertak och bytt till moderna, effektiva fönster för att hålla värmen inne, med resultatet att självdraget försvunnit (huset håller dock värmen förvånansvärt bra). Vid besiktningen innan köpet hittade besiktningsmannen en liten mögeltillväxt på insidan av taket på kallvinden, något han sa var på grund av att självdraget försvunnit. Jag är lite osäker på hur det är med torpargrunden, om den är så väl isolerad att luft inte kan sippra upp i huset, betyder det att det kan bli mycket fukt där eller räcker de små gluggarna i grundens sidor för att ventilera? De är för små för att krypa in i och vi kunde således inte inspektera hur mycket fukt det var i grunden men det man kan se ser hyfsat torrt ut. Kan man kanske byta isolering till en variant som släpper igenom lite fukt? Hur är det med luftkvalitén inomhus om vi eldar väldigt mycket och huset är välisolerat? Kommer vi få syrebrist i vinter när temperaturen kryper nedåt och vi eldar mycket under hela dagen? Jag tror att allting är isolerat med mineralull, bör vi byta isolering eller ”av-isolera” på vissa ställen? Vi är intresserade av att sätta in ”naturliga”/”ekologiska” alternativ om det inte kostar för mycket. Bör vi sätta in ventiler kanske? Besiktningsmannen sa att vi bör sätta in ventiler i varje sovutrymme. Går det att sätta in ventiler så det blir ”byggnadsvårdsmässigt korrekt”? Är det något speciellt man skall tänka på när det kommer till eldning, isolering och torpargrunder? Tack på förhand! /Martin

Svar:
Om jag förstår dig rätt så har fönsterbyten, tillbyggnader och tillägsisoleringar minskat tilluften. Frånluft har ni ju via eldstäder och skorstenen så då är det nog en bra idé att ordna med tilluft i sovrummen, gärna med reglerbara ventiler. Passande modeller kan ni hitta i någon av de byggnadsvårdsbutiker som samarbetar med byggnadsvårdsföreningen och där ni som medlemmar får rabatt.

Mögelfläcken på vinden kan ha flera orsaker, den vanligaste är luftläckage från bostadsvåningen men alltför mycket isolering och felaktig ventilation kan också vara en orsak. Läs om vindsisolering i en av våra artiklar i artikelbanken: Tilläggsisolera – men inte för mycket!. Mögelfläcken kan ni hålla under uppsikt och se om den är aktiv.

Innan ni gör stora åtgärder kan det vara bra att mäta luftfuktigheten med en hygrometer och se om det är ett problem eller inte. Fungerar också bra i grunden.