Vi önskar lite råd från er kunniga byggnadsvårdare då vi just nu renoverar/inreder vind i vårt gamla hus från kring 1780. Det är i gott skick och vi vill göra allt renovering varsamt så vi inte ställer till med något som kan skada denna vackra byggnad.
Vi har efter 1-års läsande, och funderande valt att isolera med 70mm cellulosa i vägg invändigt med diffusionsöppen ångbroms då huset är k-märkt på utsidan.
Huset har ca 14cm timmerstomme, stående panel direkt mot timret utvändigt, invändigt har man gjort en 2-3cm luftspalt från stensockel upp till mellanbjälklag, slagit på brädor och sedan en 13mm ”tretex” mjukboard innan tapet. (Vi har haft -10 grader vid yttervägg under vintrarna)
Nu till frågorna, ska vi fylla på med spån i golvbjälklaget nertill ända ut mot timret eller ha kvar luftspalten när vi reglar och isolerar nya väggar?
(Se bilden på luftspalten vid golv)
Om vi ska fylla ut spån i golvet, ska vi skapa en luftspalt från golvnivå upp till nya mellanbjälklaget? Var placerar vi ångbromsen?
Svar:
När man väljer att tilläggsisolera en timmerstomme bör detta göras utvändigt för att ta tillvara timrets värmelagrande egenskaper. Om man, som i ert fall, inte har möjlighet att isolera utvändigt bör man isolera med måttlighet.
När ni säger att väggen blir -10 grader blir jag fundersam om väggen är tillräckligt drevad? 14cm tjock timmervägg med fasadpanel och invändiga brädor och tretex ska vara tillräckligt för att hålla värmen så länge den är någorlunda dragtätad med t.ex. lindrev. Den luftspalt ni nämner kanske är delaktig i problematiken?
Mitt råd är att först slå in lindrev i såtarna och i knuthörnen med stålspackel och hammare och sedan isolera med max 50mm högdensitetsisolering (träfiberisoleringskivor eller blötsprutad cellulosaisolering) och sedan en ångbroms.
Frågan är besvarad av Niklas Turesson, Alla Tiders Hantverk AB
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.