fbpx

Tilläggsisolera

Frågeställare: Hans
Hej, Vi måste byta el i ett hus byggt 1936, men även ytskikt måste förnyas – för att underlätta ny eldragning tänkte vi bla tilläggsisolera inifrån i de rum vi gör om.
Huset har en stomme av stående plank, med reveterad puts.

Jag är ganska säker på att huset inte har någon isolering i ytterväggarna idag, vi tänkte därför lägga på 45mm inifrån. Frågan är om man skall ha ångspärr eller inte? Finns det något alternativ till plast, kanske något material som tätar åt ena hållet men andas åt andra? Eller det kanske är en dålig idé?
Om man gör om övervåningen, skall man då sätta ångspärr i tak och snedtak?
Hur skall man isolera mot sned/stickvindar? Sätta upp isolering mot yttertak på sedvanligt sätt så att snedvindarna blir varmare.
Eller skall man isolera mellan boyta och sidovindar? Skall man i så fall isolera på in eller utsida av plankväggen till sidovindar?
Hur tjock isolering vågar man sätta upp där?
Alternativt skall man isolera mot både yttertak och sidovindar?

(Uppvärmingssystem är idag luft-vattenvärmepump, konverterades från olja för ca 5år sedan.)

Svar:
Hej Hans
Om du tänker använda stenull eller glasfiber som isolering bör du nog använda ångspärr både på väggar och tak. Är du skeptisk till plast i dina väggar så välj hellre ett isoleringsmaterial i naturfiber t.ex. lin eller cellulosafiber. Dessa material ”andas” och då behövs inte ångspärr.
Vad gäller knäväggarna mot sidovindarna så beror väl placeringen av isoleringen på vad du vill använda dessa utrymmen till. Vill du ha vindarna varma kan du isolera mot yttertaket, men vill du behålla dem som kallvindar så skulle jag nog välja att isolera på utsidan av knäväggen. Med isoleringen på utsidan behöver du inte stjäla plats i rummet innanför och du behåller den värmelagrande effekt som finns i plankväggen inåt. Om du väljer att isolera knäväggen så tänk på att kolla hur väl golvet på vindarna, dvs mellanbjälklaget, är isolerat. Det är annars ett ställe där det kan läcka ut en hel del värme från undervåningen. Hur mycket isolering du lägger i dessa utrymmen är upp till dig. Har varit med och blåst sådana utrymmen nästan fulla med cellulosafiber, så för mycket blir det inte.

keyboard_arrow_up