fbpx

Tätning av kakelugn

Frågeställare: Daniel Lund
Hej! Vi har i vårt fritidshus från slutet av artonhundratalet två stycken kakelugnar i helt ok skick, sånär som att de rök in vid ett par ställen på baksidan då sotaren provtryckte dem. Han rekommenderade att plocka ner översta lagren och täta invändigt som man tätar en skorsten. Jag vände mig via e-post till några olika kakelugnsmurare angående detta och fick tyvärr bara ett svar. Det löd så här: ”Om sotaren avser att era fina kakelugnar ska tätas invändigt medelst slamdragning så avråder jag bestämt från den metoden då det inte innebär någon bestående täthet av ugnen. Av de bilder jag fått tycker jag att kakelugnarna ser ut att vara i relativt gott skick, jag föreslår en enkel åtgärd som ni själva borde kunna utföra, nämligen att dreva luftspalten bakom ugnen med stenull samt att det yttersta utrymmet i luftspalten drevas med stenull doppad i cementblandning.”

Det låter nästan som att det är för enkelt för att vara sant. Är det en bra bra och fungerande lösning att ta till? Vi köpte huset för ett år sedan och det finns mängder med restaureringsbehov och vi skulle gärna vilja elda i ugnarna i väntan på att vi får råd att sätta om dem, vilket antagligen är flera år i framtiden.

Svar:
En av de vanligaste otätheterna är anslutningen högt upp mellan kakelugn och skorsten eftersom ugnen ibland kan röra sig lite i förhållande till muren. Den föreslagna åtgärden botar symptomet mer än orsaken men kan säkert fungera för en provtryckning. Annars brukar man demontera krönet och något varv högst upp för att komma åt den vanliga otätheten och samtidigt kunna göra en tillståndsbedömning av hela kakelugnen. Ofta räcker det som sagt att täta anslutningen och det är ingen jättestor åtgärd.
Som medlem i föreningen kan ni kontakta era länsombud och få hjälp med vart ni kan vända er.

keyboard_arrow_up