Tätning av kakelugn

Frågeställare: Daniel Lund
Hej! Vi har i vårt fritidshus från slutet av artonhundratalet två stycken kakelugnar i helt ok skick, sånär som att de rök in vid ett par ställen på baksidan då sotaren provtryckte dem. Han rekommenderade att plocka ner översta lagren och täta invändigt som man tätar en skorsten. Jag vände mig via e-post till några olika kakelugnsmurare angående detta och fick tyvärr bara ett svar. Det löd så här: ”Om sotaren avser att era fina kakelugnar ska tätas invändigt medelst slamdragning så avråder jag bestämt från den metoden då det inte innebär någon bestående täthet av ugnen. Av de bilder jag fått tycker jag att kakelugnarna ser ut att vara i relativt gott skick, jag föreslår en enkel åtgärd som ni själva borde kunna utföra, nämligen att dreva luftspalten bakom ugnen med stenull samt att det yttersta utrymmet i luftspalten drevas med stenull doppad i cementblandning.”

keyboard_arrow_up