Huset används idag som fritidshus, det står ouppvärmt till stor del (el saknas) men används sporadiskt även på vintern. Föregående ägare gjorde om golv/bjälklag i ena rummet, från någon variant med ”källare” som han uttryckte det till isolerad trossbotten. Golvet består av spontade brädor. Nu ser vi att det blivit påväxt på trossbottenskivorna och funderar på att riva ut alltsammans. Där ligger en del organiskt material under bjälklaget. I det andra rummet (bilden) var det en gammal trossbotten från kanske 50-talet som nästan helt rasat och därför plockats bort. Spånet var torrt och fint men där är rötskador på bjälkar och bottenvarv som jag misstänker är gamla. Golvet bestod av ospontade golvplank som jag vill återanvända.
Min fråga är nu vad jag ska ta mig till gällande grund och isolering. Ska jag gräva ur lite och våga mig på ny trossbotten? Något kapillärbrytande ”på backen”? Hur tjock isolering behöver jag i så fall ha? Behöver jag isolering alls eller kan det vara ett alternativ att fylla upp med t.ex. skumglas? Behöver jag i så fall täta med något mellan stenarna samt sätta för ventiler?
Svar:
Det är lite svårt att avgöra konstruktionen utifrån din beskrivning och den tidigare ägarens uppgifter. Vad menade han med ”källare” och vilka material har använts i den nya konstruktionen? Men om det är ny påväxt behöver man ta reda på orsaken, sannolikt för hög luftfuktighet i grunden. Det går ganska enkelt att mäta med en vanlig hygrometer. I Byggnadskultur nr 1 2024 är problematiken och principiella åtgärdsförslag beskrivna, från att minska den utifrån kommande fukten till att åstadkomma rätt klimat i grunden genom till exempel lufttätning och årstidsanpassad ventilering.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.