Vi har ett hus från början av 1900-talet där vi funderar på att byta tak. Just nu ligger det trapetsformad plåt på taket och under denna ligger ett spåntak som underlagstak.
Det har tidigare läckt in vatten bla runt skorstenen och spåntaket har där blivit fuktskadat och gått sönder, så bitvis finns inget underlagstak, bla på en kattvind. Mer av det fuktskadade materialet skulle dessutom behöva tas bort på denna kattvind vilket skulle resultera i ännu större hål i underlagstaket. Vi har tagit in offerter på takbyte och då vi funderar på att byta till ett falsat plåttak alternativt klickfals har vi fått förslag på firmor att riva hela spåntaket och lägga råspånt, takpapp och plåttak ovanpå. För oss känns det onödigt att riva hela det gamla spåntaket då en stor del av det är i bra skick. Undrar därför om man kan lappa och laga på något sätt, och behöver man lägga något annat än falsad plåt i så fall då underlagstaket inte blir lika platt? Vi vill gärna ha någon form av plåt, och gärna någon som är finare än den vi nu har om vi ändå ska kosta på ett takbyte. Har även funderat på om man kan lappa taket inifrån på något sätt då det som läckte är åtgärdat och taket egentligen är tätt nu.
Svar:
Ska man anlita ett byggföretag till att byta tak på bostadshus så innebär det oftast att byggföretaget är van att göra på sitt sätt utifrån hur de tolkat de riktlinjer och regler som finns i branschen. Detta för att de ska kunna lämna vissa garantier på det utförda jobbet. Om man som beställare önskar att göra avsteg från byggföretagets rekommendationer kan detta innebära att företaget friskriver sig från garantierna.
Ett falsat plåttak ställer högst krav på underlaget genom att det behöver vara väldigt plant och slätt för att kunna monteras korrekt. En annan lämplig plåttaksprofil som funnits med länge är den s.k. pannplåten (OBS. ej att förväxla med tegelprofil som ger ett onekligen fejkat intryck).
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.