Tätning av fönster

Frågeställare: Sara
Hej! Roligt att detta forum kommit igång. Fönstren i huset har en inner- och en ytterbåge med ett mellanrum emellan, ej kopplade eller öppningsbara. Inför nästa vinter ska dessa kittas, målas och tätas. Hur får jag fönstren tätare samt undviker kondens mellan inner- och ytterbåge?

Svar av Bo Dahlström:
Jag har själv provat med olika former av tätningslister för innerbågarna men inget verkar bli riktigt tätt och om innerbågen inte är tät får man kondens på ytterbågens insida. Gäller speciellt då fönstret sitter på husets läsida vid blåsig väderlek på vintern. Om huset är dåligt ventilerat blir det värre. Undertryck i huset är nog bra. Ytterbågen får inte tätas då blir det garanterat kondens mellan bågarna. Mitt råd är att köpa fönsterremsor och täta på tradionellt vis på insidan av innerbågen mot karm. Dra fönsterremsan snabbt genom en balja med vatten. Håll den med handen en stund så att den ”droppar av och rätar ut sig” och applicera sedan försiktigt runt alla skarvar. Torka av överflödigt vatten försiktigt med en disktrasa. Remsorna har blivit sämre kvalitet på de sista åren och går väldigt lätt sönder om man jobbar för mycket med den. Lycka till

Svar av Sven Sillén:
Skall man få det riktigt tätt sätter man innanfönstren på gångjärn. Så låser man den ena bågen med skjutregel upptill och nedtill. Så sätter man fönstervred som stängningsbeslag. Det måste också finnas anslag. Brukar saknas nertill. Sedan tätar man med silikonlist.