fbpx

Ta bort bärande tvärbjälke i timmerstuga?

Hej, vi har nyligen köpt ett timmerhus med en tillhörande timmerstuga. Tidigare ägaren har påbörjat en renovering av denna men inte åtgärdat de 4 ”tvärbjälkar” som dessvärre är ruttna. Nu till min fråga – är dessa bärande i konstruktionen och behöver bytas ut eller kan jag helt enkelt ta bort dessa? De är ju inte en del av takkonstruktionen utan är fästa längre ner på väggen. De har tidigare använts för att hålla upp ett golv där hö har förvarats.

Svar:

Oj. Med reservation för att det är vanskligt att ge svar på vissa frågor med så knapphändig information som medges i detta forum, så ser jag vissa problem: De rester av bjälklagskonstruktionen som syns på bilden har avsågningar och sammanfogningar som kan betyda att det inte längre har sin sammanbindande eller bärande funktion kvar. På exteriörbilden ser det ut som att stora delar av väggen är av nytt timmer och det syns inga infästningar för bjälklaget. En stark rekommendation är att låta en timmerman med erfarenhet av byggnadsvård titta på detta på plats.

Som byggnadsvårdare är det svårt att låta bli att kommentera den invändiga isoleringen som ser ut att vara utförd med hydrofoba material och i helt tätt utförande. Om det är så, så är det en vanlig orsak till fukt-, mögel- och  insektskador i äldre hus. Låt timmermannen även titta på detta, en bra timmerman får du tag på genom dina länsombud.

keyboard_arrow_up