fbpx

Svartmögel på takutsprång

Frågeställare: Lennart Klingberg
Jag har ett hus med valmat tak. Har svartmögel på det målade takutsprånget. Hur får jag bort svartmögeln?

Skall försöka tvätta bort svartmöglet, hur går jag vidare innan jag målar igen? Finns det något miljövänligt medel att stryka på innan jag skall måla igen eller måste jag ta bort allt virke och
sätta upp nytt?

Tack på förhand.

Svar:
De svarta prickarna är sannolikt mögel och förekommer främst i skuggade lägen. Under takutsprång är det med andra ord mycket vanligt.
Möglet är ytligt och tas bort rent mekaniskt. Skrubba med rotborste och såpvatten, ha en skrapa i fickan för de värsta fläckarna. Sporer kan orsaka allergiska reaktioner så använd gummihandskar och skyddsmask.
Trots noggrann skrubbning kan det bli missfärgande fläckar kvar varför man ofta väljer att måla om.

Mögelhämmande medel har sällan långtidsverkan utan fungerar en gång i direktkontakt med möglet. Och när man behandlar hela fasader brukar dessvärre en del hamna i rabatterna nedanför genom spill och när medlet sköljs av fasaden vid regn. Undvik med andra ord tomater som vuxit invid den varma söderväggen…

keyboard_arrow_up