fbpx

Ommålning av snickerier

Frågeställare: Ylva Righard
Jag håller på att renovera en gammal gruvarbetarbostad och får hela tiden nya frågor. Nu gäller det dörrar och snickerier. Jag har försökt att läsa på men förstår inte helt hur jag ska kunna veta vad det är för färg som använts och vilken färg jag nu ska välja. Inte heller vet jag hur jag bäst ska förbereda ytorna för målning. jag fattar att jag ska skrapa bort det som sitter löst, men på de flesta ytorna sitter färgen väldigt väl fast. Det är blank och de flagor jag kan få bort är hårda. Det känns som onödigt arbete att skrapa ner till träet när färgen sitter så bra och jag egentligen bara vill måla för att få en annan kulör. Ska jag tvätta med något och i så fall vad? Och vilken typ av färg ska jag använda?

Svar:
Hej Ylva! Förmodligen är din dörr målad med någon form av oljefärg, kanske linoljefärg. Släpper den i stora spröda flagor är det kanske en alkydfärg. u00c4r det gammalt kan det iofs vara målat med äggoljetempera. I vilket fall tar du bort det som sitter löst, finns ingen anledning att ta bort till trärent. Tvätta med målartvätt och mattslipa ytan. Måla gärna med en lösningsmedelsfri linoljefärg. Det är trevligt.

keyboard_arrow_up