fbpx

Svårt att tvätta bort limfärg

Vi renoverar ett rum där taket är målat med limfärg på spännpapp. Stora delar av taket är väldigt fint och pappen är mestadels hel. Hur mycket jobb är det att rätta till resten? Måste jag måla om hela taket? Det känns verkligen tråkigt att spika på gipsskivor på ett så fint papptak. Det har bara några spikhål efter ett tidigare försök att sänka taket samt några gamla torkade små vattenskador.
Problemet är att jag blev tipsad av min färghandel att spraya vattenskadorna med isoleringsspray samt spackla igen spikhålen och måla över med vit grundfärg. De trodde taket var målat med linoljefärg efter min förklaring.
Nu när jag förstått att taket är målat med limfärg och att jag skulle ha klistrat igen hålen med tidningspapper och tapetklister känns det så tråkigt att jag ens börjat projektet. En målare var hit och sa att det är ett enormt jobb att tvätta bort all färg i hela taket och måla nytt, samtidigt som det känns helt fel att spika över det fina papptaket med gipsskivor och måla med någon annan färg.
Behöver man måla hela taket om man målar om med limfärg eller hade det gått att bara laga hålen och måla över skadorna?
Och är det om så ett svårt och stort projekt att tvätta ner färgen och måla om med limfärg i jämförelse med att spika gipsskivor och göra ett modernt tak som bara liknar originalet jag spikar över?

Svar:

Prova att slipa taket med en vit scotchbrite svamp. För att få taket helt vitt sedan laga hålen med papper och retuschera lagningarna. Det kan fungera, annars är alternativet att tvätta ner all limfärg och  måla hela taket.

keyboard_arrow_up