fbpx

Snetak med linisolering, kondens problem

Frågeställare: Jesper
Vi har ett äldre hus med timmerstomme från ca 1920. Vi har en kallvind med kutterspån idag. Vi har ett brutet tak och håller just nu på att isolera snetaket med linisolering och har fått lite problem. Lösningen ser ut så här utifrån och in.

1. Lertegel
2. Läkt
3. Papp
4. Råspont
5. Luftspalt av masonit på ca 20mm men öppning i takfoten samt 2 mögelstoppers i varje fack, en uppe samt nere.
6. 150mm linisolering
7. Vindpapp
8. Ingen innerpanel än men blir någon träpanel typ pärlspont.

Problemet är att det blir kondens i linisoleringen när det är riktigt kallt ute. Speciellt där nere där mögelstoppet sitter. Om man lyfter bort isoleringen och tittar så är det fuktigt på masoniten där.

Vad kan det bero på, vad har vi gjort för fel?

Kan det vara för mkt ventilation med den nedre mögelstoppen? kommer det in varm luft inifrån huset eller kan det vara fel typ av masonit, tror vi har använt vanlig samt oljehärdad. Kanske vi skulle använda en vindduk istället för vindpapp då det är svårt att få det riktigt bra med alla vinklar?

Tacksam för hjälp i rätt riktning här 🙂

Svar:
Förmodligen har du inte så mkt isolering mellan planen och därmed ett visst läckage från undervåningen. På det gamla huset sitter ingen ångspärr mellan det uppvärmda utrymmet under vinden och då kommer varm fuktig luft upp dit som sen kondenseras på ytorna i nederkant. Förmodligen så elimineras problemet om du tänker värma upp vinden i framtiden.

keyboard_arrow_up