fbpx

Slipa vitmålat plankgolv

Vår dotter har köpt sig en bostadsrätt i Göteborg på Erik Dahlbergsgatan 22 A.
Alla plankgolv i lägenheten är vitmålade. Hon vill slipa golven till trärent som original från början var. Finns det kunskap om detta överhuvudtaget är ekonomiskt praktiskt genomförbart med tanke på att vit färg måste ha runnit ner i öppningarna mellan tiljorna?

Jag hyser stort tvivel och önskar inspel från person/er som tidigare gjort detta med utmärkt resultat. Att det praktiskt går, råder nog inget tvivel om. Men risken som jag ser blir att efter slipning ägna mycket lång tid till att med värmepistol och skrapverktyg ta sig fram meter för meter, planka för planka.

Svar:

Pardörrar, kakelugnar, socklar och så vidare skvallrar om att detta är en ganska pampig 1800-talslägenhet från tiden före sekelskiftet och då är det inte otroligt att det var parkett eller linoleum på golven från början. Men ett snyggt trägolv kan ju också vara vackert. Som du skriver är det svårt att få bort färgen restlöst och en del väljer att blanda lim och trädamm (fint sågspån) för att fylla i håligheter. Det kan dock bli sprickor när träet rör sig. Annars får man sickla färgresterna efter slipning men det kan ju bli en del jobb beroende på golvets skick. Ett mellanalternativ är att behandla det slipade golvet med vit lasur, kalksåpning eller vit pigmenterad olja så kommer det kvarvarande färgresterna inte synas så mycket. (Det får ju också gärna vara lite patina i ett äldre hus:). Ett sista alternativ är att helt enkelt måla om golvet. Det finns fantastiska målade golv med mönster och friser. Läs mer om det i boken Byggnadsvård i praktiken: Målade golv.

keyboard_arrow_up