fbpx

En byggnadsvårdare blir till

Gustav Enstedt har under våren 2021 gjort sin praktik som sociala medier strateg hos Svenska byggnadsvårdsföreningen. Byggnadsvården som disciplin var oklar då han började, men det ändrades snabbt. 

– Jag hade ingen uppfattning alls om byggnadsvård faktiskt. Jag var ju medveten om kulturhistoriska miljöer och de olika märkningarna som finns för byggnader, men jag trodde aldrig att det var så brett som det är. Jag visste exempelvis inte att byggnader kan vara hotade även om de har kulturhistoriskt värde eller någon form av märkning.⁠

Vad är byggnadsvård för dig så här efter praktiken?

– I dag har jag en bredare bild av byggnadsvård och det främsta jag tar fasta vid är att det är så mycket mer än “bara” byggnader. Det är kunskaper om exempelvis vilket material som bör användas, hur man restaurerar äldre byggnader och hur mycket politiska beslut påverkar. Ursäkta min partiskhet, men faktum är att det är så fantastiskt att den här föreningen finns för att sprida all den här kunskapen och att försöka påverka politiska beslut som tas. ⁠

 


Allt går inte att bevara, men det bör alltid göras i så stor utsträckning som är möjligt.


 

Just kunskapsförmedlingen och byggnadsvårdsföreningens opinionsarbete gjorde att det inte dröjde länge förrän Gustav gjorde slag i saken och skaffade sig ett medlemskap i föreningen.

– Det var en självklarhet i mina ögon. Det gick inte att inte bli medlem efter att ha spenderat över 2 månader med att arbeta med byggnadsvård på olika sätt. Nu känner jag mig delaktig i arbetet med att sprida kunskapen om byggnadsvård och är så tacksam att föreningen använder sin röst i samhället, både för att informera men också att påverka. Allt går inte att bevara, men det bör alltid göras i så stor utsträckning som är möjligt.⁠

 


…det finns en så stor kunskap inom byggnadsvårdgemenskapen där alla gärna delar med sig av sina egna kunskaper.


 

Vad tar du med dig efter praktiken?

– Massvis av nya lärdomar. Bland annat intresset för byggnadsvård, att det går att påverka politiska beslut och den fina gemenskapen som finns inom byggnadsvård. Jag har även lärt mig mycket arbetserfarenheter såsom arbete med sociala medier, textproduktion och hemsidsarbete. Jag har fått så fantastisk respons på de inlägg jag skrivit vilket värmer mig otroligt. Och att det finns en så stor kunskap inom byggnadsvårdgemenskapen där alla gärna delar med sig av sina egna kunskaper.⁠

 


Jag själv får samtidigt varje dag mysa runt i kvarteret Örup, se Ostindiska huset och leta efter nya smultronställen där byggnadsvårdaren i mig får växa.


 

Praktiken varade strax över två månader, men kunskaperna inom byggnadsvården, de bär han alltid med sig.

– Nu bär det av till det kära Göteborg där jag under sommaren arbetar som handledare för ungdomar i gymnasieåldern. Under tre veckor lär jag dem allt om socialt entreprenörskap och i samarbete med Göteborgs stad får de definiera problem i samhället som de sedan får hitta en lösning på. Det är faktiskt ett sommarjobb så ungdomarna får betalt för tiden de arbetar, och för vissa är det deras första sommarjobb i livet. Fantastiskt kul att få se dem utvecklas och hitta nya förmågor de kan ta med sig i livet. Jag själv får samtidigt varje dag mysa runt i kvarteret Örup, se Ostindiska huset och leta efter nya smultronställen där byggnadsvårdaren i mig får växa. 

Vi önskar Gustav All lycka i framtiden!

keyboard_arrow_up