fbpx

Slipa golv från sent 1800-tal

Hej!
Jag bor i en lägenhet från 1890-talet på Mosebacke i Stockholm. När jag flyttade in var golven vitmålade och jag vill nu slipa tillbaka dem till det fina träslag det är. Jag har inte gjort detta tidigare och har lite frågor för att få det så fint som möjligt. Det är mellanrum mellan planken där vitfärg runnit ner, jag vill helst undvika att lägga golvfog så det ser sådär nytt ut, har ni några tips på vad jag kan göra? När det gäller att såpa/lacka osv efter golven är slipade, vad skulle ni rekommendera? Vill gärna ha det så autentiskt som möjligt, men då jag har hund och ett livligt liv måste det ändå ha viss tålighet.

Svar:

På 1890-talet var det populärt med linoleummattor och ekparkett i stadens bättre lägenheter. Dessa lades på ett undergolv som bestod av enklare spåntad plank som alltså inte var tänkt att synas. Många såna golv har tagits fram sedan 1970-talet och fungerar som golv med olika ytskikt som färg, lack, olja eller skurgolv. Eventuellt är det ett sånt golv du har som är målat. En del golv har slipats många gånger, mät avståndet i lämplig springa ner till sponten. Om det bara är några millimeter kvar kan du överväga att byta golv eller lägga ett nytt golv ovanpå. Alternativt mer skonsamt ta bort färgen med färgborttagningsmedel (till exempel ES-metoden) eller försiktigt med färgborttagningslampa (brandrisk) och därefter sickla och hyvla bort kvarvarande färgrester. Det ger också en mer motståndskraftig yta än slipning. Om du ändå väljer att slipa så kan vissa färgsorter sätta igen slipbanden på maskinerna.

Springor mellan planken får man räkna med på grund av träets rörelser. Men undergolven har ofta större springor och ibland kan det vara störande. Mest radikalt är att lyfta upp golvet (med kofot och kilar efter att man demonterat golvlisterna), därefter slå ihop golvbrädorna spika tillbaka och komplettera med en kapad bräda längst ut. En lite enklare lösning är att limma i lister i springorna och hyvla till så det blir jämt. De flesta andra fogar som lim och sågspån, fogmassa eller linband har begränsad hållbarhet och ser ofta skabbiga ut efter några år.

Som ytbehandling rekommenderas såpskurning som egentligen inte är en ytbehandling. Men efterhand blir golvet mer motståndskraftigt mot smuts och lätt att göra rent. Och vackert. Ett annat, kanske enklare alternativ, är att helt enkelt måla över golvet med en ny vacker färg eller till och med ett vackert mönster, läs mer i boken Målade golv.

keyboard_arrow_up