fbpx

skorsten i natursten (och lera?)

Frågeställare: Julia
Hej Mitt torp är byggt 1858 och ligger i Småland. Det finns två skorstenar som behöver renoveras. Den äldsta är murad av natursten, ser ut som ”gråsten” och materialet mellan ser ut som nån lerputs. Det vittrar sönder under fingrarna. Det finns i nuläget ett rör i skorstenen som är utdömt, dels för att tiden gått ut, men också för att det är ett icke godkänt hemmabygge, från förra ägaren. Måste man ha rör? Måste man annars mura om hela murstocken? Kan man i stället pilla bort löst lerbruk och lägga nytt utanpå? Hönsnät? Finns det något bra tips, eller är det bara nya rör invändigt som gäller? Är det i så fall en kortsiktig lösning eller håller det länge? Murbruket vittrar som sagt sönder, så frågan är hur länge rör skulle räcka innan det måste göras ordentligt. Tack på förhand!
/Julia

Svar:
Du har säkert rätt att murstocken är murad med lerbruk. Anledningen till att bruket vittrar är att det utsatts för väta. Ågärderna beror på hur skadorna ser ut. Putsen är inget problem att ersätta om man kan lermurning. Frågan är hur rökgången ser ut.
Jag föreslår att du anlitar någon lermurningskunnig för kontroll och åtgärdsförslag. Småland är stort. Är du medlem i föreningen kan du kontakta våra länsombud tex svararen så kan du få hjälp. Medlem blir du lätt på hemsidan.

keyboard_arrow_up