fbpx

Frågeställare: I byggnadstankar
Inget av det ursprungliga köket finns kvar i vår lilla västerbottensgård från slutet av 1800-talet. Köket var flyttat till mittendelen av huset.Nu ska vi renovera, åter flytta det till ena sidan av huset och planerar att i alla fall få plats med en smal vedspis (Viking 30). Elspisen blir hörnställd och intill (med eldfast material mellan) kommer vedspisen mot långsidan av det lilla köket. Vedspisens rör blir toppmonterad. Jag skulle gärna se en murkåpa i någorlunda äldre stil både över elspis och vedspis. Inbyggd fläkt över spisen och vedspisens rökrör kunde gå upp i kåpan. Men har det någonsinn, förr eller senare, funnits en murkåpa som täcker hörn och därefter en bit efter långsidan. Bifogar en ritning.Jag har svårt att föreställa mig hur en sådan kåpa kan se ut. Jag tänker mig vit och att den ska se ut som murad, men riktig mur blir inte aktuellt. Har ni något förslag? Vad bör man tänka på? Material?
kök (pdf)

Svar:
Murkåpor för två enheter har förekommit framförallt i två varianter i Västerbotten. Dels som en lång kåpa som täckt tex en vedspis och en öppen härd eller bakugn. Dels som ett stort spiskomplex med vedspis på ena sidan och bakugn på andra sidan i 90 graders vinkel. En spiskåpa i hörn och därefter en bit efter långsidan är alltså inte något som traditionellt har förekommit i länet.
Men köket på skissen blir ju för övrigt helt modernt och då kan man vara fri i gestaltningen. Det finns en risk att en murad kåpa med ovanlig form kan kännas sökt i det moderna köket.

keyboard_arrow_up