fbpx

Ska fönsterglasen tas bort vid helrenovering?

Jag har ett hus från 1928 med enkelfönster som är målade med alkydoljefärg och plastkitt. Nu gör jag en grundlig renovering (i princip renskrapning) för att byta till linoljefärg och linoljekitt, men är osäker på om jag ska ta bort de munblåsta glasen. Det blir lättare att skrapa men fönstren kan gå sönder vid borttagandet. Har hört att det är viktigt att kittet i kittfalsen under glasen är tätt så att fukt inte kommer in, och att glasen därför ska tas bort, stämmer det? Glasen är aldrig urtagna tidigare. Vad rekommenderar ni? Vilka fördelar/nackdelar ser ni med att ha kvar eller ta ur glasen vid renovering?

Svar:

Man får bedöma från fönster till fönster, det är onödigt att göra stora renoveringar om de är i bra skick som det ofta brukar vara i skyddade väderstreck. Då kanske det räcker med rengöring och lite färg. Utvändig kittlagning, skrapning och ommålning kan man också göra när fönstren hänger på plats, för större jobb måste man ta av bågarna och arbeta på bockar eller bord.

Det finns olika typer av kitt och om man har munblåst glas gör man klokt i att använda kittlampa eller färgbortagningslampa så att kittet blir varmt och lossnar lättare. Varmluftspistol är för varm och riskerar att spräcka glasen. Vid borttagning av kittet skall man vara extra försiktig vid stiften som håller fast rutan, där uppstår lätt spänningar. Om det ligger tryckkitt mellan rutan och falsen i bågen brukar det gå bra om det är linoljekitt. Men man måste ändå lyfta försiktigt, man får försiktigt trycka upp rutan och eventuellt värma på med lampan för att göra det så mjukt som möjligt. Om det är plast- eller silikonkitt kan det vara svårt att få ut rutan hel eftersom det fungerar som klister. I svåra fall kanske du kan lämna in bågen till en fönsterhantverkare för det momentet.

När glasrutan är urtagen skrapar man rent falsen och påför ett lager grundfärg. Man kan också använda shellack som spärrskikt om virket är friskt och vill att det skall torka fort. En del väljer att bara olja om falsen är torr. Om falsen är jämn och målad kan man välja bort tryckkitt vilket förenklar arbetet och framtida underhåll. Det man är ute efter är att solstrålarna som går genom rutan inte skall bryta ned träet i falsen vilket är utsatt om man inte har färg eller tryckkitt. En sista aspekt är att tryckkitt gör fönstren något mer ljudisolerade.

keyboard_arrow_up