fbpx

Sätta in frånluftsfläktar i hus från 1890

Mina föräldrar har precis köpt en gård där bostaden är byggd 1890 och har stora renoveringsbehov. Det är timmerstomme och krypgrund. Huset har andas självt i flera år sedan det byggdes och har haft självdrag. Det som kommer att renoveras är badrum och kök. Mellan de två rummen går en kanal för skorsten. Så det finns ventiler i badrum och kök som leder till kanalen och skorstenen som inte längre används idag. Vad händer med huset om de sätter in en frånluftsfläkt i köket? Kommer det påverka bostaden mycket och på vilket sätt? Hur fungerar det?
De tänkte även sätta in en dusch där badkaret är idag. Problemet är att i hörnet finns ventilen till kanalen. Fungerar det att ha en dusch precis där i hörnet? Och vad händer med ventilationen?

Svar:

Om huset har ett fungerande självdragsystem tas luft in genom ventiler och otätheter i konstruktionen, till exempel i skafferi, sovrum eller runt fönster och dörrar. (Ur energisynpunkt är det för övrigt bra om springorna runt dörrar och fönster är vindtäta men inte lufttäta. Det är ett argument att använda lin- eller yllesnören istället för silikonlister.) När det eldas i eldstäderna, eller på vintern när det är varmare inomhus, stiger den varma luften ut genom skorstenen. Under varma dagar på sommaren fungerar det inte om man inte eldar utan då får man vädra med öppna fönster vid behov.

Normalt är det alltså inte något problem i den här typen av hus att sätta en fläkt vid spisen eller i badrummet, luften som sugs ut ersätts med luft som kommer in enligt ovan. Problem kan uppstå om det är samma kanal i skorstenen, då kan spisoset komma in bakvägen i badrummet och vice versa. Om badrum och kök har separata kanaler bör det fungera utan problem. Tänk på att skorstenar som inte används för eldstäder inte torkar ut lika bra och mår bra av en skorstenshuv som minskar den ytterligare uppfuktningen genom regn.

keyboard_arrow_up