Mögelsanering på råvind inför vindsinredning

Frågeställare: Martina
Hej Vi har ett Egnahem hus ifrån 1927. På huset finns en råvind, där det bildats vit mögel på vissa ställen sedan oljepannan monterade bort. Detta blir mindre på sommaren, och mer på vintern. Vi ska nu renovera och isolera vinden ( med linisolering) och ta bort halva taket/ golvet, för att skapa ett rum med öppet upp i nock. Vinden kommer alltså att bli en del av ett öppet rum . Undrar vad vi ska sanera/ tvätta bort mögelsporerna med innan till isolerar ? Vad rekommenderar ni? Med vänlig hälsning, Martina

Svar:
Med oljepannan hölls skorstenen lite varm vilket bidrog till lite uttorkning på vinden. Men den underliggande orsaken kan även vara att ni har luftläckage mellan bostadsvåning och vind som gör att varm och fuktigare rumsluft pyser upp och kondenserar på den kalla vinden med mögel som följd. Andra orsaker kan vara läckage eller överisolering (http://byggnadsvard.se/kunskapsbanken/artiklar/isolering/tillaeggsisolera-men-inte-foer-mycket).

Mögel kan växa överallt om klimatet tillåter eftersom sporer finns i hela atmosfären. Om det en gång har etablerat sig har det lättare att komma tillbaka. (http://byggnadsvard.se/webbshop/b%C3%B6cker/mogelsvamp-i-byggnader) Först måste möglet saneras, använd friskluftsmask och dammsugare med hepafilter eller anlita expertis om ni känner er osäkra.

Ändringen ni beskriver är inte problemlös eftersom vindens funktion skall tas över av en tunn luftspalt och som dessutom inte går att inspektera. En rekomentation är att behålla inspekterbara kattvindar och hanbjälksvind som står i förbindelse med varandra via luftspalten. Klimatet i utrymmet kan övervakas med hygrometer. Tänk även på de konstruktiva konsekvenser som en öppning mellan våningsplanen får, rådgör med erfaren konstruktör.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler