fbpx

Så behåller du skärpan

Slipning av stämjärn. Fotograf/Illustratör: Anders Isgren

Slöa eggverktyg ger dåligt resultat. De slinter lätt mot träet och blir farliga att jobba med. På marknaden finns åtskilliga slipmaskiner och mängder av brynen i olika storlekar och material. Vad ska väljas till vad, och hur gör man? anders isgren tipsar här om hjälpmedel och metoder för dig som vill hålla verktyget vasst.

Slipmaskin med smärgelskiva

Smärgelskivan är uppbyggd av metalloxider och maskinen drivs med hög hastighet, slipniingen går fort. Hastigheten gör också att risken för överhettning är mycket stor, verktyget måste ofta kylas ner i vatten under slipningen. När man ”bränner” verktyget anlöps det, vilket försämrar kvalitén i stålet.

Yxan vilar stadigt i yxstödet och pressas ner mot stenen. Fotograf/Illustratör: Anders Isgren

De gånger jag använder en smärgel är när ett verktyg har stora skador i eggen. Då går det fort att få fram en ny egg som sen kan slipas färdig på en långsamt gående sten.

När man slipar på en smärgel är det viktigt att skydda ögonen mot gnistsprut från metallpartiklar och slipkorn. Använd skyddsglasögon! På en del maskiner finns fastmonterade skyddsglas. Maskinen måste också stå brandsäkert med tanke på gnistbildningen.

Det finns också slipmaskiner med flera stenar. Kirunaslipen är en sådan, den har en större sandsten och en mindre smärgelskiva på samma maskin.

Slipmaskin med större sandsten

Sandstenarna är oftast tillverkade av natursten från Gotland. Stenen roterar långsamt i ett vattenbad, vilket gör att verktyget kyls samtidigt som vattnet håller stenen ren från metallpartiklar som lösgörs vid slipningen. Stenen får inte lämnas kvar i vattenhon. Den blir då porösare och mjukare på det ställe som legat under vatten länge. Följden blir en ojämn sten.
Fördelen med en långsamt gående sten är att man kan kontrollera slipningen lättare och att man inte ”bränner” verktyget. Sandstenen måste ibland svarvas jämn. Det gör man med ett ca 30 mm tjockt järnrör som trycks ner mot anhållet samtidigt som det rullas från kanterna in mot mitten på stenen. Det är rörets överkant som ska skära.
Till denna slipmaskin finns oftast inte slipjiggar, som fixerar verktyget i rätt läge. Man får göra egna.

Slipmaskin med slipjiggar

En maskin med flera slipjiggar för de flesta eggverktyg och andra hjälpmedel är Svenska Tormek supergrind 2000 med en keramiskt bunden sten och slipkorn av aluminiumoxid. Stenen finns också av natursten.

Supergrindstenen är idag den mest sålda i Sverige. Den roterar långsamt i en vattenho, men avverkar snabbt. Stenen går också att förändra från grov till fin med ett tillbehör, stenjusteraren. Maskinens svaghet är vattenhon som är svår att höja och sänka, vilket gör att det spills vatten runt maskinen. Men den kan ställas på ett plastunderlag för disk- och tvättmaskiner. Kostnaden för denna maskin är ca 4 000 kr med ett par slipjiggar till. Efter behov kan man köpa till fler jiggar.

Eggvinklar

Verktygens eggvinklar kan variera från 20 till 60 grader beroende på användningsområde. Täljknivar, stämjärn, hyvelstål och täljyxor brukar ha en eggvinkel på 25. När man ska skära i mjukt trä kan man ha en mindre eggvinkel, 20, vilket ger en vassare men svagare och ömtåligare egg.
Till ett hårdare träslag kan man istället ha den större eggvinkeln 30, som ger en starkare och hållbarare egg som dock inte skär lika vasst. Stålets kvalité kan också avgöra vilken eggvinkel som är möjlig. Ett bra stål kan klara en mindre eggvinkel, medan ett sämre stål kräver en större och trubbigare vinkel.

Med- och motslipning

Man kan slipa både med och mot slipstenens rotationsriktning. Oftast slipar man med verktygets egg mot rotationsriktningen, så kallad motslipning. Det ger ett hårdare sliptryck mot verktyget och det går fortare att slipa. Råeggen som bildas vid slipning blir kortare och lättare att bryna bort vid motslipning. Nackdelen med motslipning är att verktyget kan hugga in i stenen, framförallt vid frihandsslipning. Med slipjigg händer inte detta.

För den ovane kan det vara lättare att använda medslipning, eftersom verktyget då inte kan hugga. Långa smala verktyg som liar och bandknivar är lättare att slipa i medslipning.

Slipning av kniv

När man har brynt sin kniv många gånger blir den till slut rundare och rundare mot eggen vilket gör att den till slut inte går att skära med på ett bra sätt. Det är då vi går till slipstenen för att slipa fram och återställa en plan slipfas på kniven. Med Tormeks slipmaskin medföljer en eggvinkelmätare som används tillsammans med ett universalstöd för att ställa in rätt eggvinkel.

Kniven sätts fast i slipjiggen för knivar och slipas med motslipning. Genom att höja eller sänka universalstödet samtidigt som eggvinkelmätaren ligger an mot stenen och verktyget ställs den rätta vinkeln in. Håll om knivskaftet med den ena handen samtidigt som den andra håller om jiggen och pressar den ner mot universalstödet och stenen. Dra jiggen i sidled fram och åter över stenen.

När man slipar ett verktyg försöker man alltid få fram en hel slipfas utan fasetter. Slipa tills det bildas en råegg som du kan känna försiktigt med fingret. Vänd upp och ner på jiggen medan kniven fortfarande är fastsatt och slipa andra sidan på samma sätt. Råeggen kan man sedan bryna bort med hjälp av läderbrynskivan som sitter på motstående sida av maskinen. Då är det viktigt att bryna med eggen, annars hugger kniven in i brynskivan.
Små knivar, mindre än 60 mm, kan inte sättas fast i den här jiggen utan måste slipas på fri hand.

Slipning av hyvelstål och stämjärn

Dessa verktyg är mycket lätta att slipa med Tormeks slipjigg för hyvelstål och stämjärn. Även här används motslipning. Det går nästan inte att misslyckas med att uppnå en perfekt slipfas!
Inställningen är densamma för alla verktyg som slipas på den här maskinen, vinkelmätare och verktyg tillsammans med universalstödet bestämmer inställningen. Jiggen dras i sidled fram och åter över stenen samtidigt som du pressar ner verktygets slipfas mot stenen. Bryn bort råeggen på läderbrynskivan. Vid bryning lägg alltid an hela slipfasen mot brynskivan och akta så att inte eggen rundas av.

Slipning av yxor

Yxor slipas i olika eggvinklar beroende på användning. En huggyxa kräver en trubbigare vinkel, ca 40 grader, mot en täljyxa som har 25. Tormek har också slipjigg för yxa men jag föredrar att slipa yxan på en större sandstensmaskin.
Till den måste ett yxstöd tillverkas av en ca 40-50 mm tjock träbit. Ett uttag för yxan sågas ut i träet och i ena änden görs en tapp eller fästs en spik. På väggen bakom slipmaskinen fästs en bräda. Den har några hål som tappänden kan välja mellan så att yxstödet kan ställas in på rätt höjd i förhållande till slipstenen.

Med yxstödet får man ett stadigt tryck på yxan samtidigt som det också är lättare att hålla den i samma läge under hela slipningen. Det gör att man får en perfekt slipfas.
En täljyxa kan slipas med en något bredare slipfas på den sida som ligger an mot träet. Det ger ett bättre stöd vid täljning.

Bryning och brynstenar

Den ovane tror ofta att man alltid måste maskinslipa kniven när den känns slö. Men med en bra brynsten gör man lika gärna kniven vass och underhåller skärpan. Råeggen som bildas vid slipning tas också bort med bryning.

Brynstenar finns i olika material, storlekar, former och hårdheter. De kan vara av natursten eller konstgjort gjutna, och finns också av diamant. Ofta är det en smaksak vad man föredrar, eftersom flera brynen fungerar bra.

Själv använder jag japanska konstgjorda vattenbrynen. De finns i grovlek från 800 till finaste 8000. Till en början kan det vara bra att ha ett lite grövre bänkbryne som går att spänna fast för en kraftfullare bryning och ett par mindre brynen i storleken 100 x 50 mm i olika hårdhet.

De japanska brynena bör läggas i vatten 5-10 minuter före användning. De kan ligga i en vattenfylld plastlåda samtidigt som man bryner. Det går också att doppa dem i vatten då och då för att hålla dem blöta under bryningen. Bryn inte på en torr sten, den skadas och förstörs i ytan.

Arkansasbrynen av natursten är också mycket bra. De är dyra, men går att köpa som fickbryne 50 x 25 mm. Till Arkansas används en tunnflytande olja, t ex symaskinsolja. Nackdelen är att man smutsar ner verktyget med oljan, därför bör man vara noga med rengöring efter bryning så att inte träet som man skär i också blir oljigt.

Diamantbrynen med märket DMT finns i olika färger som står för olika hårdhet. Från grönt som är extra fint, röd fin, blå grov, till svart extra grov. Ett diamantbryne kräver ingen olja eller vatten utan kan användas torrt. Det är lätt att ha i fickan när man är i skogen och behöver bryna sin kniv eller yxa.
Ett keramiskt bryne är för mjukt att skärpa hårdmetall med. Diamantbrynet däremot är fem gånger hårdare än hårdmetall och fungerar utmärkt i det här sammanhanget.

Strigling och strigel

Efter bryning kan man avsluta med strigling, verktyget får då en polerad yta vilket höjer skärpan ett snäpp. En strigel gör man själv genom att limma på en bit läder på en plan träbit. Den ”luddiga” sidan vänds uppåt. I början kan man stryka på lite polerpasta på strigeln.

Dra knivens rygg före eggen över strigeln med slipfasen plant mot strigeln fram och tillbaka några gånger. Skärpan kontrollerar man genom att försiktigt dra verktygets egg över nageln. När eggen är vass skall den stanna mot nageln. Halkar eggen över nageln är den slö. Vissa provar skärpan genom att raka sig med verktyget på armen.

Eggskydd

Lägg aldrig eggverktyg ovanpå varandra i en hög i verktygslådan. Det är aldrig roligt när eggen går sönder på grund av vårdslös hantering. Var rädd om dina nyslipade eggverktyg! Använd bra skydd. Har du ingen slida till kniven kan du enkelt göra en av näver. Du kan säkert komma på hur du gör egna eggskydd. Lycka till med dina verktyg!

Anders Isgren

Hemslöjdskonsulent i Kalmar län

anders.isgren@hemslojd.org

4/2005

keyboard_arrow_up