fbpx

riva, flytta och bygga upp

Frågeställare: Eddie
Jag har ingen kunskap om byggnadsvård, men är väldigt intresserad av att bevara äldre byggnader. Nu har jag en kompis som ska riva en gammal torp på tomten. Jag kan få allt material, bara jag rivar och flyttar material själva. Nu undrar jag om det är en bra idé. Men jag har massor med frågor kring detta. Hoppas ni har svar på några.
Tack på förhand!
– Hur river man en torp för att sedan bygga upp den igen? Finns det böcker om det här?
– Blir kostnader inte väldigt höga? Löner det sig eller är det billigare att bygga nytt?
– Hur förvarar man allt material utan att det skadas?
– Hur flyttar man materialer?
– Finns det byggfirmor som gör sådana saker och har erfarenhet?
Kommer inte från Sverige, så allt är nytt för mig. Hoppas ni kan ge mig råd och tips.

Svar:
Om det är ett timmerhus finns två bra böcker som heter ”Från stock till stuga” av Sven- Gunnar Håkansson samt ”Flyttning av timmerhus” av Göran Gudmundsson.

keyboard_arrow_up