Putslagningar på reveterad skärgårdsbyggnad

Frågeställare: Anders Henriksson
Hej Jag, min bror och min kusin äger ett hus som ingår i en gammal jordbruks-stamfastighet, Skälviks Gård, på ön Svartsö i Stockholms skärgård (Värmdö kommun) Svårt att veta hur gammalt huset är men på husets skorstensstock står det 1857. Det är ett timrat hus som är reveterat. De undersökningar vi har kunnat göra pekar på att det sett ut så så länge folk minns. Det finns bl.a. ett gammalt kort från början av seklet där man ser att huset har en ljus fasad. Problemet är att putsen har börjar spricka och släppa i allt större omfattning. Nu visar det sig att det är svårt att få tag på hantverkare som kan detta och kan svara på hur/när de kan kan göra jobbet och vad det skulle kosta.

Fick tipset att bli medlem i Svenska byggnadsvårds föreningen och att genom länsombuden kanske få rådgivning och tips på kunniga hantverkare. Därför skriver jag till er. Jag bifogar några bilder på huset som har de ungefärliga måtten 12×13 meter. En putsning av fasaden gjordes sommaren 1976, och är den enda utvändiga renovering jag känner(vi) känner till. Vi är mycket tacksamma för rådgivning i detta ärende. Med vänlig hälsning Anders Henriksson

Svar:
Ett intressant hus med olika årsringar. Någon kanske skulle välja att återställa det till sitt 1800-talsutseende med ljust faluröd timmerstomme men i det putsade utförandet är det både energisnålare och mer motståndskraftigt. Att underhålla och laga puts är däremot inte riktigt lika enkelt för hemmafixaren. Läs mer om detta i Henrik Nilssons artikel om Spannamurare i Byggnadskultur.

Som medlem kan du kontakta dina länsombud, i deras beskrivningar på hemsidan kan du läsa var de håller till och vilken typ av kompetens de har. Även de som inte är praktiker har i regel bra kontaktnät i länen och kan hjälpa dig att hitta en bra hantverkare.