fbpx

Restaurera gammal Sättugn

Min mormor äger ett gammalt korsvirkeshus som är i behov av restaurering. I huset finns både bakugn, sättugn och kamin och som ses på bilden så är väggen bakom sättugnen ordentligt sprucken. Vi fasar för att hela sättugnen ska rasa och jag skulle därför behöva lite råd kring hur man ska gå tillväga med sättugnen. Kan man plocka ner den på egen hand om man är normalhändig? Och vad bör jag isåfall tänka på?
Den nuvarande sättungsfoten är inte alls stabil. Hur brukar sättugnsfötterna se ut?
Golvet under sättugnen känns murket och vi har inte undersökt skicket på bjälklaget. Bör man undersöka det underliggande bjälklaget innan man ens överväger att laga väggar och renovera sättugn? (Huset ligger lågt på en gammal mullbänksgrund. Väggarna är lera och på vissa ställen murbruk.)
Jag har kontaktat några olika byggnadsvårdsföretag, men de flesta är fullbelagda.

Vore tacksam om ni kan ge mig några små korta råd om hur jag ska gå vidare.

Tack på förhand!

Svar:

Sättugnar består av gjutjärnsskivor med falsar som är ihopskruvade i ramar eller med gängstänger i hörnen. Er ugn saknar stödbenen i gjutjärn och murklossen ovanpå är också sekundär. Annars är det en fin pjäs med nattvarden på sidan och Adam och Eva vid livets träd på framsidan. Modellen kan ha tillverkats på Huseby bruk där det har funnits tillverkning av sättugnar från 1630-talet. (Mer kan ni läsa i boken Sättungnar från Huseby bruk av Gunnar Larsson.) Med stålborste, rostlösare, lite tålamod och ibland upphettning brukar det gå att lösgöra skruvarna. Tänk på att ugnens delar är tunga, säkra med stöd så att de kan demonteras utan att falla ned. Era länsombud kan tipsa om företag som renoverar i ert län om ni skulle behöva hjälp.

Den utbuktande väggen med sättningssprickor ser nästan ut att vila på ugnen. Innan ni demonterar ugnen är det klokt att undersöka väggen om den riskerar att kalva. Eftersom sättugnen eldas från intilliggande rum, illaren, så är väggen emellan en del av skorstenen och fukt ha kommit in uppifrån vilket också kan förklara det dåliga golvet nedanför. Vid minsta tveksamhet bör ni stämpa upp med reglar innan ugnen demonteras.

Beträffande golvet så är en mullbänksgrund en enkel och hållbar konstruktion som kan återställas efter utbyte av skadat golvmaterial. Passa på att fylla upp med isolering längs väggarna så att golvet inte blir kallt.

 

keyboard_arrow_up