fbpx

Renovering av gammal trappa

Frågeställare: Trapprenoveraren
Har ett hus från 1880 talet med sliten målad trappa. Tänkte slipa och olja in trappstegen. Men hur behandlar man järn skoningen i fram kant? Tänkte skruva loss den och skrapa av den färjen som är kvar. Vill att den ska vara mörkt blånad som den ursprungligen var. Hur göra?

Svar:
Det brukar vara bäst att låta saker sitta kvar om det går. Man vet aldrig om skruvarna drar t ex nästa gång man ska dra i i gamla hål också måste man krångla med pluggar.

Färgborttagning:
Prova först att lägga på tjockt med grönsåpa på järnen, täck med plasstfolie och låt verka något dygn. Det är en skonsam färgborttagningsmetod, repar inte. Om du inte får bort allt på det sättet kan du antingen upprepa eller ta färgborttagningsmedel, Bums eller liknande men se till att inte få det på träet. Färgborttagningsmedel är svårt att få bort på trä och kan ställa till med problem när ytan ska målas.

Sedan skulle jag i ditt fall låta järnskoningarna vara som de är med sin patina. Smörj in med linolja i en trasa för att få en jämn yta och skydda mot rost. Att ta bort dom och lämna in hos någon av de få firmor som blåeloxerar känns som väldigt mycket overkill.

keyboard_arrow_up