fbpx

Kommer golvet hålla

Frågeställare: Pia
Vi ska börja inreda övre plan i vårt gamla torp från 1872. Det finns bjelkar som ligger upphängda ytterväggen med ca 70 cm mellanrum med dimensionen 40-50*135 därtill ligger en bjelke 50*150 över dessa vilande på skorstensmuren och yttervägg och varje bjelke är upphängd med järn i denna. murstocken står stabil men det lutar nedåt med 5-10 cm. Det rör sig (gungar)lite när man går. Nu ska vi renovera och göra sovrum. Våra snickare säger att det kommer fungera att lägga igen (skruva) det brädgolv som ligger där 25mm och därpå lägga ett ytskickt trägolv 17mm på tvärs. Maken är dock orolig för att det inte håller. Har snickarna rätt behöver vi inte vara oroliga eller vad ska vi göra?

Svar:
Den övre bjälken har placerats där för att vindsbjälklaget bågnar och då behöver man vara säker innan man ökar belastningen. Jag tycker ni skall ta kontakt med en hantverkare eller konstruktör som har erfarenhet av äldre hus.Om ni är medlemmar i föreningen kan ni komma i kontakt med dem via ert länsombud.
Personligen är jag tveksam att inreda vindar i den här typen av hus, speciellt om ni avser att göra en parallelltaksisolering. Undantag är s.k. gavelkammare som bibehåller vindens funktion att jämna ut klimat och fuktighet. Om ni ändå vill genomföra vindsinredningen så bör ni se till att nya konstruktioner är inspekterbara.

keyboard_arrow_up