fbpx

renovera gavel

Frågeställare: andreas
Vi har en skånelänga med råvind. Gammal ytterpanel med eternitplattor på detta. Vi kommer att renovera gavlarna och har några frågor ang detta. Vi kommer att regla upp gaveln för fönster och isoleringsfack. på utsidan montera diffusionsöppen vindduk för att sedan montera ny ytterpanel. På sikt har vi tänkt isolera med någon typ at träfiberisolering. Fråga: vilken typ av vindduk skall man h? Spelar det någon roll? Skall man ha samma typ av vindduk på insidan (isoleringen i mellan / i regelverket)?

Svar:
Konstruktionen skall vara tätare på insidan än på utsidan. Vindduk på utsidan som minskar luftrörelser i isoleringen och ångbroms på insidan som förhindrar att varm och relativt fuktigare inomhusluft kan komma ut i isoleringen och kondensera.

Som isoleringsmaterial till väggen finns flera bra ekologiska alternativ på rulle eller i skivor, tex lin cellulosa eller hampa. Läs mer om olika isoleringsmaterial och smart energieffektivisering i Energiboken.

Att bevara karaktären på huset är inte alltid lätt när man bygger om. Som medlem kan du får råd och tips från dina länsombud.

keyboard_arrow_up