fbpx

Rengöra gammalt eternittak

Hej !
Jag har ett gammalt sommarhus med eternittakpannor från 40-50 talet. Hur kan jag bäst göra rent taket från mossa och alger? Jag har inte vågat tvätta det med något mögelmedel eller anlita någon för rengöring, då jag förstått att ett sådant gammalt tak är ömtåligt och får inte gå i sönder eller repas. Hitintills har jag endast tagit ned så mycket mossa som går när den är ”knastertorr” på sommaren. Det görs på stege nerifrån med hjälp av en hemmakonstruerad mjuk ”boll” och långt skaft så mossan i fårorna kan dras ned.
Hur kan jag på enklare och mer hållbart sätt rengöra taket? På olika företags webbsidor verkar det som att det kan vara ok att tvätta gamla eternittak med Takrent eller liknade produkter. Är det Ok?

Svar:

Asbest är farligt att andas in. Därför är all våt rengöring att föredra. Beroende på hur taket ser och hur man kan komma åt får man välja metod. Ibland kan det vara nödvändigt att spola rent från en skylift. Om man använder kemikalier skall man vara medveten om att de hamnar i marken men för taket kan de ha en något förebyggande effekt tills de har spolats bort. Mossa är vanligt om det växer stora träd nära huset som skuggar, kanske är det dags för beskärning?

keyboard_arrow_up