fbpx

Rädda trappa vid dränering av 1920-talshus?

Vi står inför nödvändig dränering av vårt 1920-talshus. Vår fina trappa måste då tyvärr tas bort för att komma åt att gräva längs hela grunden. Trappan är redan i ganska dåligt skick. Hur räddar vi den på bästa sätt? Kan det finnas en chans att den går att återanvända? Hur går man annars tillväga för att återskapa den? Och vad kan det tänkas kosta att anlita någon för detta?

Svar:

Företag som arbetar med dräneringar är inte altid bra på sten- och murarbeten. Det kan hända att de helst vill slå bort trappan och bygga något enkelt istället, kanske till och med i trä. Men ni kommer sannolikt att sakna den fina trappan och det kommer att sänka husets värde. Så det kan vara värt att lägga ned lite extra omsorg i förarbetet och hitta en bra hantverkare för trappjobbet.

Trappan kan vara konstruerad på olika sätt och det går en gräns vid den här tiden då man frångick kallmurade grunder till gjuten grund till frostfritt djup. Börja med att mäta upp och fotodokumentera trappan så att den kan återskapas om den inte går att rädda. Sen kan ni handgräva  på sidorna av  trappan så att hela konstruktionen blir synlig. Då ser ni hur dräneringen kan utföras och kan hitta ett lämpligt sätt tillsammans med entreprenören. Demontera kulorna så att de kan återanvändas och sidostyckena om det går. Om det är en kallmurad grundkonstruktion med lösa trappstenar ovanpå kan den återmonteras efter dräneringen. Om det är en gjuten grundsula går den inte alltid in mot husmuren och dränering kan då eventuellt läggas under valvet.

Det är svårt att sia om kostnader, det är inte ett jättekomplicerat jobb för de som är vana att arbeta med mur- och stenarbeten men det är tungt och tidskrävande, särskilt om man inte vet hur man gör. När ni tagit reda på hur trappan är konstruerad genom ovanstående tågordning kan ni be om offerter från flera olika firmor eller murare. Ofta har hantverkare från östeuropa bra kunskaper i mur-, puts- och stenarbeten, den hantverkstraditionen är fortfarande levande där.

keyboard_arrow_up