fbpx

Putsbruk runt kaminen?

Vi har en Bergslagskamin i vårt 1800-talstorp som vi eldar i en hel del året runt. Övrig tid när vi inte är där står torpet kallt, även under vintern. Kaminen står på en uppmurad sockel av tegel som i sin tur är putsad runt om. Problemet med denna puts (skikttjocklek ca 1,5-2 cm) är att den spricker och släpper ett par år efter omputsning. Vilket bruk är att rekommendera för detta så att bruket håller över tid utan sprickbildning?

 

Svar:

Man får en trevlig bild i sinnet av er beskrivning, ett 1800-talstorp med en Bergslagskamin som eldas året runt, sämre kan man ha det.
Er beskrivning av den skada som finns i sockeln hörs som (tyvärr) som ett återkommande underhåll. Men bra att det går att underhålla.
Orsak kan vara en kombination av flera faktorer. En kapillärsugning av fukt från grunden genom teglet, rörelser i konstruktionen och allmänt användande (sockel som får lite törnar av dammsugare etc.).
Val av bruk baseras då på traditioner och konstruktion. Här är det viktigaste som jag kan se att eventuell fukt från grunden inte stängs in för då kan man få frostsprängningar under den kallställda perioden med konstruktiva försvagningar som följd, teglet går sönder.
Tänker man att teglet ska vara det starkaste i konstruktionen och fukt ska kunna vandra så hamnar man i bruksval som följer. Lerbruk, kalkbruk eller hydrauliskt kalkbruk. Man kan med fördel blanda in lite armering i putsbruken för att minska sprickbildningen. I lerbruk fungerar en mängd olika material, varför inte prova lite lin eller tagel. Och i kalkbruk fungerar tagel bra.
Hoppas det hjälper att förlänga underhållsintervallerna något men det viktigaste är att inte bli lockad att använda moderna, för hårda, underhållsfria metoder och material.
keyboard_arrow_up